"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Aman, mihenge vuralım!

Ali FERŞADOĞLU
04 Ekim 2024, Cuma
Bir kardeşimiz, “Bediüzzaman’ın (ra) ‘Hiçbir müfsid ben müfsidim demez. Daima suret-i haktan görünür. Yahut bâtılı hak görür. Evet, kimse demez ayranım ekşidir. Fakat siz mihenge vurmadan almayınız. Zira çok silik söz ticarette geziyor. Hattâ benim sözümü de, ben söylediğim için hüsn-ü zan edip tamamını kabul etmeyiniz. Belki ben de müfsidim. Veya bilmediğim halde ifsad ediyorum. Öyleyse, her söylenen sözün kalbe girmesine yol vermeyiniz.”1 şeklindeki sözlerinin kısa izahını istedi.

Hiçbir müfsit, yani fesat çıkaran, “Ben bozguncuyum!” demez. Her daim kendisini iyi niyetli, doğru, haktan yana gösterir. “Yahut bâtılı hak görür.” Yâni, iyi niyetlidir, ama, yanlışı doğru zanneder. Hiçbir faziletli, ahlâklı, dürüst insan da yanlışını bile bile müdafaa etmez. Zira, bu fıtratını bozmamış insanın şanına ve vicdanına aykırıdır. Bilmediği halde ifsat eden, bozan, kendi fesadını hak, düzgün, doğru zannettiğinden hararetle yaymaya çalışır. Aslında hatalarını kabul etmeyen kendisine de zarar verir. Yanlışını kabul etmek, korku, endişe, kaygı, öfke gibi duyguların seviyesini asgariye       indirir; stresi azaltır. 

Her meselede mihenk, dine uygun olan görüş ve fikirlerdir. Ona ters düşen reddedilmelidir. Yoksa işin içinden çıkılamaz.

İnanç, iman, fikir ve siyaset tarihine baktığımızda nice müfsitlerin “Ben müstakimim” diyerek pek çok insanı dalalete, savaşlara sürüklediklerini görürüz. Şu halde, ifsat eden ile müstakimi, doğru ve haklı olan ayırmamız şart. Hakkın, doğrunun mihengi, ölçüsü İslamiyet, yani, Kur’ân ve Sünnet-i Seniyedir. Üstad için “mihenk,” Kur’ân, Sünnet-i Seniyyedir. Yüz yılı aşkındır binlerce âlim, bilirkişi, otorite tarafından mihenge vurula geliyor. Tek bir meselede Kur’ân, Sünnet-i Seniyye ile çeliştiğine rastlanmamış.

Bizim için mihenk, Kur’an ve Risale-i Nur tefsiridir. Zira biz, Kur’ân ve Sünnet-i Seniyye’nin ölçülerini ortaya koyacak çapta bir bilgiye, ilme ve tecrübeye sahip değiliz. Üstad Bediüzzaman (ra), “Şu hüsn-ü zannınızı kabul etmem. Zira bir müfside, bir dessasa hüsn-ü zan edebilirsiniz. Delil ve âkıbete bakınız” diyerek ahirzamanın dehşetli fitne, fesatları için dünya çapında muhteşem bir ölçü vermiştir başta kendisini mihenge vurulmasını isteyerek...

Dipnot:

1-Münâzârât, Enst./inter., s. 49.

Okunma Sayısı: 894
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • Ömer

    4.10.2024 12:21:42

    Üstad Bediüzzaman (ra), “Şu hüsn-ü zannınızı kabul etmem. Zira bir müfside, bir dessasa hüsn-ü zan edebilirsiniz. Delil ve âkıbete bakınız” diyerek ahirzamanın dehşetli fitne, fesatları için dünya çapında muhteşem bir ölçü vermiştir başta kendisini mihenge vurulmasını isteyerek...Kaleminize sağlık 👏👏👏🌅

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı