"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

AVM’ler çocukları hasta ediyor

03 Nisan 2018, Salı
Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Hande Namal Türkyılmaz, “Çocukların bronşiolit açısından risk altında olmasının en büyük sebepleri sigara maruziyeti ve kreş, AVM gibi kapalı kalabalık ortamlarda fazlaca kalmalarıdır” dedi.

VM Medical Park Pendik Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Hande Namal Türkyılmaz, çocukların sağlığını tehdit  eden bronşiolit hakkında bilgiler vererek, “Çocukların bronşiolit açısından risk altında olmasının en büyük sebepleri sigara maruziyeti ve kreş, AVM gibi kapalı kalabalık ortamlarda fazlaca kalmalarıdır” diye konuştu. Bronşiolit ciğerlerinize hava akışı sağlayan bronş tüpleri ve astarının bir iltihabıdır. Çocukların yüzde 70’inde sebep bu virüstür.. VM Medical Park Pendik Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Hande Namal Türkyılmaz ,”Çocuğu kat kat giydirmeyin, evde sigara içmeyin, bol bol sarımsak yedirin, AVM’ye değil pikniğe götürün” diyerek uyarılarda bulundu. Bronşiolit çocukların sağlığını tehdit ediyor. Virüsler etkili ancak ailelerin hataları da hastalığa davetiye çıkarıyor.” diyerek uyarılarda bulundu.

Gripten farkı hışıltılı solunum

Grip bir üst solunum yolu, bronşiolit ise küçük hava yollarını tutan alt solunum yolu enfeksiyonudur. Bronşiolit de grip gibi burun akıntısı, hapşırık gibi üst solunum yolu enfeksiyonu gibi başlar ancak bu bulguların ardından huzursuzluk, solunum sıkıntısı, solunum sayısında artma, hırıltı, hışıltı, beslenme problemleri ve kusmalar ortaya çıkar. Bu durumda hemen doktora başvurmak gerekir. 

Mevsim geçişlerine dikkat!

Alerjenler (gıdalar, polenler, ev tozu-akar, kedi-köpek vb), sigara, soğuk, diğer viral enfeksiyonlar, egzersiz gibi çok çeşitli dış etkenler hışıltılı solunum tablosuna yol açabilir. Yani bu durumda bahar ve mevsim geçişleri bronşioliti tetiklemez. Ancak bahar ve mevsim geçişlerinde artan viral enfeksiyonlar, polenler, alerjenler yatkın çocuklarda hışıltı yapabilir. 2 yaş altı çocukların yüzde 30’undan fazlası en az bir kere bronşiolit geçiriyor. Eğer çocuk prematüre ise, kronik akciğer hastalığı varsa, sigaraya maruz kalıyorsa, kas hastalığı, bağışıklık sistem hastalığı varsa, doğumsal kalp hastalığı varsa, düşük sosyoekonomik düzeyde ise risk daha da artıyor..

Belirtileri önemseyin

Bronşiolit esasen viral bir hastalık olduğu için antibiyotik gerekmez. Ancak çocuğunun solunum problemi yaşadığını gören aileler panikleyip antibiyotik konusunda doktorlarına baskı yapabiliyorlar. Antibiyotik eşlik eden bakteriyel enfeksiyon yoksa tedavide yer almaz. Bronşiolit tedavisi destekleyici bir tedavidir. Hafif olgular evde tedavi edilir. Orta ve ağır olgularda özellikle oksijen desteği için hastane yatışı gerekebilir. Aileler şu belirtilere dikkat etmeli;

• Çocuk çok hızlı nefes alıyorsa, belirgin hışıltısı varsa,

• İştahı çok azaldıysa, su içmiyorsa,

• Normalden daha fazla uyuyorsa,

• Yüksek ateş varsa,

• Kötüleşen öksürük varsa,

• Çok yorgun ve bitkin görünüyorsa mutlaka doktora başvurmalıdırlar.

HABER: HÜSEYİN ÖZDEMİR

Etiketler: avm
Okunma Sayısı: 2043
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı