Değerli okurlar, son zamanlarda bu köşemize, okurlar tarafından çok sayıda, SGK’nın gönderdiği icra ödeme emirleriyle ilgili ne yapılması gerektiği konusunda sorular sorulmaktadır. Bu konuda aşağıdaki açıklamalar yapılmıştır.
SGK, zamanında ödenmeyen prim, işsizlik primi, damga vergisi gibi alacaklarını tahsil edemeyince, icra ödeme emirleri düzenleyerek ilgili kişilerden tahsil etmeye çalışmaktadır. Ancak, SGK’nın gönderdiği her icra ödeme emrine konu olan borçların ödenmemesi gerekmektedir. Çünkü, söz konusu borçların zamanaşımına uğramış olma durumu olabileceği gibi, borca muhatap olan kişinin borç dönemlerinde şirket ortağı olmayabileceği, kanunî temsilci olmayabileceği veya hissesini devretmiş olması gibi bir çok borçtan kurtulmayı sağlayan sebep olabilir.
Bu itibarla, okurlarımıza tavsiyemiz, SGK tarafından kendilerine gönderilen icra ödeme emirlerine konu olan borçları hemen ödememeleridir. İcra ödeme emri geldiğinde en kısa zamanda konu hakkında araştırma yapmaları, bir hukuk bürosundan görüş sormaları ve daha sonra karar vermelerini tavsiye ediyoruz. Ancak, SGK’nın gönderdiği icra ödeme emirlerine karşı 7 gün içinde iş mahkemelerine dâvâ açılmadığı takdirde, dâvâ açma hakkının yitirilmiş sayılacağını önemle belirtmek isteriz.
Sigortalı bir işte çalışarak SSK’ya 1260 gün prim ödemeniz gerek
Soru 1: 13 Ocak 1975 doğumluyum. 18 Ağustos 1992’de sigortalı oldum. Aralık 2012 ayı sonunu kadar SSK’ya 3252 gün prim ödedim. 1 Ocak 2013 tarihinden beri Bağ-Kurluyum. En kısa yoldan nasıl emekli olabilirim? Bağ-Kurdan çıkıp tekrar SSK’ya ne zaman geçmem gerekir?
Ali ÜSTÜN
Cevap 1: SSK’da emekli olmak için; 25 yıl sigortalılık süresi, 5600 gün prim ödeme ve 53 yaş şartlarına tabisiniz. Bağ-Kurlular faaliyetlerine son vermeden sigortalı bir işte çalışarak SSK’ya prim ödeyebiliyor. Sigortalı çalışarak SSK’ya 1178 gün prim ödeyerek toplam priminizi 5600 güne tamamlamanız şartıyla, 56 yaşınızı dolduracağınız 13 Ocak 2028’de emekli olabilirsiniz.
Çalışmaya ara verilmiyorsa çıktı girdi yapılmaması gerekir
Soru 2: 3 senedir özel sektörde çalışyorum. 12 Ağustos’ta sözleşmem dolduğu için beni girdi çıktı yapıp, yeni kanunlara göre yeni sözleşme yapmayı ve bu sözleşmeyle maaşımın da yükseltileceğini söylediler. Bunu kabul etsem, kazanılmış haklarım kaybolur mu? Yeni sözleşme için illa girdi çıktı yapılması şart mıdır?
Eliz Erdem
Cevap 2: Sözleşmeniz dolduğuna göre işveren sözleşmeyi yenileyebilir. Ancak sözleşmeyi yenilemek için, mutlaka işe girdi çıktı yapılması da gerekmez. Zaten fiilen işe ara vermiyorsanız yani çalışmanız kesintisiz devam ediyorsa, girdi çıktı yapılmaması gerekir. Ancak, bu konu işverenin keyfiyetine kalmış bir konudur. Sözleşme süresinin dolmasından sonra işveren çalıştırmayabilir de. Fakat girdi çıktı yapılsa bile, ileride emekli olurken ve haklı bir sebep yokken işinize son verilmesi durumunda, aynı işyerinde çalıştığınız bütün süreler için kıdem tazminatı alabilirsiniz.
SSK’da hem daha az prim öder hem de daha erken emekli olabilirsiniz
Soru 3: 5 Mart 1969 doğumluyum. 1 Kasım 2005 tarihinden beri Tarım Bağ-Kur’luyum. Primlerimi düzenli olarak ödemekteyim. Acaba SSK’ya geçsem, ne zaman emekli olabilirim?
Anıl ERDOĞDU
Cevap 3: SSK’dan daha az primle, daha erken emekli olabilirsiniz. Son 1260 günü sigortalı bir işte çalışarak SSK’ya ödemek şartıyla, ara vermeden 11 Nisan 2025 tarihine kadar prim ödeyerek, toplam prim ödemenizi 7000 güne tamamlamanız şartıyla, 60 yaşınızı dolduracağınız 5 Mart 2029’da emekli olabilirsiniz.