Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından gençlere çıkartılan Genel Sağlık Sigortası (GSS) prim borçları sürekli olarak tepki görmüş ve her kesim tarafından adil olmadığı dile getirilmişti.
Çünkü, gençlerin okuldan mezun oldukları tarihten hemen sonra iş bulamadıklarını göz önünde bulundurmadan, işsiz oldukları döneme ilişkin genel sağlık sigortası prim borcu çıkartılması ve bir de buna kanunî faiz eklenmesi gerçekten, hayatın olağan akışına aykırı idi.
Halktan gelen tepkiler ve biriken GSS prim borçlarının SGK tarafından yıllarca tahsil edilemediği gerçeği görülünce, bu konuda gençlerin lehine önemli bir kanunî düzenleme yapıldı. 26 Nisan 2016 tarihli ve 6704 sayılı Kanunla, 5510 sayılı Kanuna geçici 69’uncu madde eklenmiştir. Söz konusu madde metni; “Bu maddenin yayımı tarihinden önce 60’ıncı maddenin birinci fıkrasının (g) bendi kapsamındaki genel sağlık sigortalılarının 25 yaşını doldurdukları güne kadar olan genel sağlık sigortası primlerinin tahsilinden vazgeçilir. Bu maddenin yayımlandığı tarihe kadar söz konusu süreler için ödenmiş olan primler iade ve mahsup edilmez” şeklindedir. 26 Nisan 2016 tarihli ve 6704 sayılı Kanunla getirilen bu düzenlemeye göre, SGK tarafından 25 yaşını doldurmamış olan gençlere çıkartılan bütün genel sağlık sigortası prim borçlarının asılları, gecikme zamları, faizleri ve diğer bütün ferilerinin tahsilinden vazgeçilmiş, yani affedilmiştir. Ancak, işsiz gençlerin 25 yaşını doldurduktan sonraki zaman zarfında işsiz kaldıkları süreler için, SGK tarafından çıkartılan genel sağlık prim borçlarını ödeme zorunlulukları halen devam etmektedir.
*
Emekli Sandığında 18 yaştan sonraki yaş düzeltmeleri kabul edilmez
Soru 1: Kâğıt üzerinde 10 Ocak 1974 doğumluyum. 20 yıllık devlet memuruyum. 25 yıl hizmet ve 54 yaş emeklilik bilgisini daha önceden sizden almıştım. Ancak nüfus kütüğüne 5 yaşında kaydolduğumu belgelemem durumunda emeklilik tarihim değişir mi? Şöyle ki; ilkokul diplomam elime geçti, doğum tarihim 10 Ocak 1974, ilkokul bitirme yılım 1981, yani 7 yaşında ilkokulu bitirmişim.
Salih ORTACA
Cevap 1: Emekli Sandığı’na tabi çalışanların emeklilikte geçerli yaşlarının tesbitinde; 18 yaşın dolduğu tarihten sonra yapılan yaş düzeltmeleri ve diğer yaş tashih işlemleri kabul edilmiyor. Ancak durumunuz ilginç. Dâvâ açarak; nüfus kaydınınız, nüfus idaresinde yapılan bir hata sonucunda yanlış yazıldığı tesbit edilerek, mahkeme kararıyla doğum tarihinizi düzeltirseniz ve kurum bu düzeltmeyi kabul etmezse, bu defa yeni bir dâvâ açarak; mahkeme kararıyla tesbit edilen doğum tarihinizin, kurum tarafından kabul edilmesini sağlamaya çalışabilirsiniz.
*
Askerlik sürenizin hizmetinize dâhil olması için borçlanmanız gerek
Soru 2: 17 Temmuz 1966 doğumluyum. 1986-1987 arasında 18 ay askerlik yaptım. 31 Ocak 2000 tarihinde Bağ-Kur’lu oldum. Ve Bağ-Kur’a 15 yıl 2 ay 6 gün prim ödedim. 1 Ocak 2015 tarihinden itibaren de SSK’ya geçtim ve halen SSK’lı olarak çalışmaktayım. Bu durumda ne zaman emekli olabilirim? Bir de askerlik hizmetim geçmiş yıllarda hizmet süreme dâhil mi, değil mi?
Suphi Özden
Cevap 2: 1 Ocak 2015 de başlayan sigortanızı 1 Temmuz 2018’e kadar devam ettirmeniz ve askerlik sürenizi de borçlanmanız halinde, SSK’da emekli olmak için; 25 yıl sigortalılık süresi, 5900 gün prim ödeme ve 57 yaş şartlarına tabi olursunuz. Prim ödemeniz yeterli olduğundan SSK’ya 1260 gün prim ödedikten sonra pirim ödemeseniz dahi, 25 yıllık sigortalılık sürenizi dolduracağınız 31 Temmuz 2023’de emekli olabilirsiniz. Askerlik hizmetinizin hizmet sürenizi dâhil olabilmesi için, bu süreyi borçlanmak zorundasınız.
Not: Her hafta Cumartesi günleri bu köşede olacağız. Sosyal güvenlikle ilgili karşılaştığınız sorularınızı [email protected] e-posta adresine yazın. Sizin için cevaplayalım.