"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Emekli memura da aile yardımı ödeneği verilmeli

Ahmet ARICAN
04 Temmuz 2016, Pazartesi

Soru 1: İki ay önce kamudan emekli oldum. Eşim çalışmadığından çalışırken aile yardımı alıyordum. Emekli olunca aile yardımı kesildi. Aslında aile yardımına emeklilikte ihtiyaç duyuluyor. Çalışırken alıyorsun. Emekli olunca alamıyorsun. Değişen ne ki? Emekli olunca da eşim gene çalışmıyor.                        

İlhan SÖYLER

Cevap 1: Eşi; her ne şekilde olursa olsun menfaat karşılığı çalışmayan veya herhangi bir sosyal güvenlik kuruluşundan gelir veya aylık almayan memur, aile yardım ödeneği alabilir. Ancak aynı şartları taşıyan emekliler aile yardımı alamıyor. Sorunuzda da belirttiğiniz gibi esasında aile yardımına ihtiyacı olanlar emekliler. Bu sebeple, emekli memurlara da aile yardım ödeneği verilmesi gerektiğini düşünüyoruz. Umarız siyasî otorite önümüzdeki dönemde memur emeklilerine de aile yardım ödeneği getirir. 

Hizmet Borçlanmasıyla kazanılan günler hangi kuruma sayılacak?

Soru 2: 17 Temmuz 1988 işe giriş tarihim. 1997-1998 iki doğum yaptım. 3700 gün primim var. En son SSK primi ödedim. 1229 gün doğum borçlanması yapabiliyorum. 5300 güne tabiyim. Şimdi doğum borçlanması yapsam hangi kurumdan sayılır?                          

Seher ARI

Cevap 2: Doğum borçlanması ile kazanılan süreler, borçlanma yapılan tarihte veya borçlanmadan önce son olarak tabi olunan sigortalılık statüsüne sayılmakta. Son olarak SSK’ya prim ödediğinize göre borçlanma ile kazandığınız süreler SSK’ya sayılacak.

Doğumlarınızı borçlanıp ayrıca da 303 gün prim ödemelisiniz

Soru 3: 1958 doğumluyum. SSK başlangıç tarihim 14 Kasım 1974 olup toplam 1350 gün primim var. 10 Nisan 1979, 7 Eylül 1980 ve 7 Mart 1989 tarihli üç doğumum var. Doğum borçlanması yapabilir miyim? Emekli olabilir miyim?                                                      

Selma YÜKSEL

Cevap 3: 8 Eylül 1999 tarihi itibariyle 18 yıldan fazla sigortalılık süreniz olduğundan eski yasa şartlarıyla emekli olacaksınız. Eski yasaya göre yaş haddinden emekli olmak için; 15 yıl sigortalılık süresi, 3600 gün prim ödeme ve 50 yaş şartlarına tabisiniz. Doğum tarihlerinizden sonraki iki yıl içinde prim ödemeniz yoksa üç doğumunuzu borçlanarak toplam 1857 gün kazanabilirsiniz. Borçlanmadan sonra 303 gün daha prim ödeyerek toplam priminizi 3600 güne tamamlayacağınız tarihte emekli olabilirsiniz.

Diğer şartları sağladığınız gibi 50 yaşı da doldurmanız gerek  

Soru 4: 24 Nisan 1969 doğumluyum. İlk işe giriş tarihim Haziran 1987 ayında olup toplamda SSK’ya 7400 gün prim ödemem var. Buna göre ne zaman emekli olabilirim?          

Ahmet YILDIZ

Cevap 4: Emekli olmak için; 25 yıl sigortalılık süresi, 5375 gün prim ödeme ve 50 yaş şartlarına tabisiniz. Prim ve süre şartlarını sağladığınızdan, bundan sonra prim ödemeseniz de,  50 yaşınızı dolduracağınız 24 Nisan 2019’da emekli olabilirsiniz.

Not: Her hafta  bu köşede olacağız. Sosyal güvenlikle ilgili karşılaştığınız sorularınızı e-posta adresine yazın. Sizin için cevaplayalım.  

Okunma Sayısı: 4877
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • Ecevit çetinkaya

    26.2.2020 11:42:28

    Merhaba annem yüzde 91 engelli 83 yaşında 1997 senesinde bir buğday satışı yaparak çiftçi bağkur devlet ofisinde girişini bulduk annem geriye dönük borçlanma yapıp engel durumunuda düşünürsek emekli edebilir miyiz edersek ne kadar öderiz maaş ne kadar bağlanır teşekkür ederim

  • Ahmet

    9.2.2020 23:30:22

    Önceden yeşil karliydim şimdi bağkuuyum ilaç paralarını geri alabilirmiyim

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı