Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Öngören Kanun Tasarısı TBMM Genel Kurulu’nda kabul edildi.
Sosyal Güvenlik sisteminde köklü değişiklikler içeren düzenlemeden yaklaşık 4.5 milyon kişi yararlanacak. 5510 sayılı Kanunun “Fiilî hizmet süresi zammı” başlıklı 40’ıncı maddesinde yapılan düzenleme ile; Basın ve gazetecilik mesleğinde Basın Kartı Yönetmeliğine göre basın kartı sahibi olmak suretiyle fiilen çalışanlar, Türkiye Radyo Televizyon Kurumunda Basın Kartı yönetmeliğine göre basın kartı sahibi olmak suretiyle, haber hizmetinde fiilen çalışanlar,Türkiye Büyük Millet Meclisi üyeleri ile dışardan atanan bakanlar, Fiilî hizmet süresi zammı uygulamasına dâhil edilerek, belirtilen işyerlerinde çalışılan her 360 günlük hizmet karşılığında toplam prim ödeme gün sayılarına 90 gün fiilî hizmet verilmesi sağlanmıştır. Ayrıca, 5510 sayılı Kanuna eklenen geçici 48'inci madde ile de fiilî hizmet süresi zammı kapsamına alınanların 2008 Ekim ayı başından yapılan düzenlemenin yürürlüğe gireceği tarihi takip eden aybaşına kadar geçen sürelerinin de fiilî hizmet süresi zammı kapsamında değerlendirilmesi sağlanmıştır. Yapılan bu düzenleme ile basın mesleğinde çalışanların, 2008 Ekim ayından sonra basında geçen hizmetlerinin 1/4’ü, 5 yılı geçmemek kaydıyla prim ödeme gün sayılarına ilâve edilecek, bu işlerde en az 3600 gün çalışmış olan gazetecinin gün sayısına ilâve edilen sürenin yarısı da emekli olmaları için aranan yaş hadlerinden indirilecektir. Diğer bir ifade fiilî hizmet kapsamında 10 yıl çalışan gazeteci 1 yıl 3 ay, 20 yıl çalışan gazeteci ise 2,5 yıl daha erken emekli olabilecektir. Milletvekillerine yönelik yapılan düzenleme ile de 5 yılı geçmemek üzere her 360 günlük hizmet karşılığında 90 günlük sürenin toplam hizmet süresine eklenmesi ve prim ödeme gün sayısına eklenen ilâve sürenin tamamının 3 yılı geçmemek üzere emeklilik yaş hadlerinden indirilmesi sağlanmıştır. Meselâ, 4 yıl yasama organı üyeliği bulunan milletvekilinin toplam hizmet süresi 5 yıl kabul edilecek ve hizmet süresine eklenen 1 yılın tamamı da emekli olunabilmesi için aranan yaş hadlerinden indirilecektir. Yasama organı üyeleri de geçici 48'inci madde kapsamında 2008 Ekim ayından sonraki süreleri de fiilî hizmet kapsamında değerlendirilecektir. Gerek yasama organı üyeleri, gerekse gazeteciler tasarı ile Kanuna eklenen geçici 48'inci madde kapsamında 2008 Ekim ayı başından sonra geçen sürelerin prim farklarını 6 aylık süre içinde ödemeleri kaydıyla bu süreleri de fiilî hizmet kapsamında değerlendirilmiş olacaktır.
Kamuda çalışan emekliler için “yazılı müracaat şartı” kaldırıldı
Emekli olduktan sonra Kamuya ait veya kamu ortaklığı bulunan bir işte çalışanların aylıklarının kesilmesi gerekmektedir. Düzenlemeyle kesilmesi gereken aylıkların, tekrar başlatılması için gerekli olan yazılı talep şartı kaldırılmakta, bu şekilde kamuda işe başlama tarihi ile yazılı talep tarihi arasındaki aylığın değil sadece kamuda fiilî olarak çalışılan döneme ait aylığın kesilmesi ve borç çıkarılması sağlanacaktır.
Lise öğrencilerine ilâve 120 gün sağlık hizmeti geldi
Ana veya babaları üzerinden sağlık yardımı alan veya yetim aylığı alan erkek çocukların liseyi bitirdikleri tarihten itibaren 120 gün daha sağlık hizmetlerinden faydalanma imkânı geldi. Bu şekilde liseyi bitirip üniversiteyi kazanan erkek çocukların Haziran-Ekim ayı arasında gelir testine girmeden sağlıktan faydalanmaları sağlanarak yaşanan mağduriyetler önlenecektir.
Şehit yakınları ile gaziler sevksiz özel hastaneye gidebilecek
İstiklâl Savaşı, Kore ve Kıbrıs gazileri ve eşleri; güvenlik ve asayiş görevleri dolayısıyla vazife malûlü olanlar ve hak sahipleri ile harp malûlü olanlar ve bunların hak sahiplerinin özel hastanelerden fark ödemeden yararlanmaları için gerekli olan kamu hastanelerinden sevk şartı kaldırılmıştır. Böylece, şehit yakınları ve gaziler doğrudan özel hastaneye gidebilecek ve herhangi bir fark ödemeyecektir.
Basamak intibakından kaynaklanan sürpriz borçlara son veriliyor
Yapılan düzenleme ile esnaf ve tarım Bağ-Kur’lularınBağ-Kur’a ilk defa kayıt oldukları tarihteki basamaklarının esas alınması sağlanacaktır. Bu şekilde ilk kayıttan önce SSK veya Emekli Sandığı çalışmaları olanların başlangıç basamağının değişmesi ve sigortalılarımıza emeklilik aşamasında sürpriz borçlar çıkması önlenecektir.
Sosyal Güvenlik Destek Primi ve yersiz olarak ödenen aylıklar yapılandırılıyor
SSK, Bağ-Kur, Emekli Sandığından emekli olup da ticarî faaliyet yürütmesi dolayısıyla ödenmesi gereken sosyal güvenlik destek prim borçları ile SSK, Bağ-Kur, Emekli Sandığından emekli olduktan sonra kamuya ait bir işte çalıştığı için aylıkları kesilmesi gerekenlerden bildirim yapılmadığı için aylıkları ödenmeye devam edilen ve bu durumu sonradan tesbit edilerek çıkarılan borçların 6111 sayılı Kanuna göre yeniden yapılandırılacak. Bu düzenlemeyle birlikte sözkonusu borçlar taksitler halinde ödenebilecektir.
Yersiz sağlık hizmeti alanlara af geldi
Kendi sigortalılığı bulunduğu halde ana-baba veya çocuğu üzerinden sağlık hizmetlerinden yararlanmış olanlara 2012/Ocak ayına kadar çıkarılan veya çıkarılacak sağlık harcamalarına ilişkin borçlar affedilmektedir. Bu kapsamda özellikle 4/b (Bağ-Kur) sigortalılarından prim borcu dolayısıyla sağlıktan yararlanamayacak olup da başka bir yakınının üzerinden sağlık yardımlarını alanlar bulunmaktadır. 2012 Ocak ayında SGK’nın sağlık provizyon ve aktivasyon sistemi (SPAS) devreye girdiğinden, bu tarihten sonra artık bütün sistemler karşılıklı birbirini gördüğü için bu şekilde başkasının üzerindenyararlanma olamayacaktır.
Sosyal güvenlikle ilgili sorularınızı:
ahmetarican34@gmail.com
e-posta adresine yazın. Sizin için cevaplayalım.