14 Eylül 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Güncel

12 Eylülcülere suç duyurusu

İnsan Hakları Derneği, MAZLUMDER ve ‘’Yetmez Ama Evet Platformu’’ üyeleri, ‘’12 Eylül 1980 darbesini yapanlar’’ hakkında suç duyurusunda bulundu.

İnsan Hakları Derneği (İHD), MAZLUMDER ve ‘’Yetmez Ama Evet Platformu’’ üyeleri, ‘’12 Eylül 1980 darbesini yapanlar’’ hakkında suç duyurusunda bulundu. MAZLUMDER Genel Başkanı Ahmet Faruk Ünsal, suç duyurusunda bulunmadan önce adliye önünde yaptığı basın açıklamasında, 12 Eylülden 30 yıl sonra 1982 Anayasasında önemli tadilatlar yapıldığını belirtti. Bunlardan birinin geçici 15. maddenin yürürlükten kaldırılması ve darbecilerin anayasal koruma zırhından arındırılması olduğunu ifade eden Ünsal, ‘’Türkiye’ye 30 yıl önce çok büyük acılar yaşatan ve Türkiye’nin siyasi tarihinde kocaman bir kara leke olarak duran 12 Eylül iradesinin darbecileri hakkında suç duyurusunda bulunacaklarını’’ bildirdi. Yargılı ve yargısız infazların hesabının hukuk nezdinde sorulabildiğini göstermeyi amaçladıklarını söyleyen Ünsal, Türkiye’nin 30 yıllık ayıbının üzerine gidilerek, sorumluların yargılanmasını temenni ettiklerini dile getirdi.

Ünsal, ‘’bunun, bundan sonra darbeye teşebbüs etmek isteyenler için çok caydırıcı olacağını’’ ifade etti.

TORLAK: DARBEYİ YANLARDAN

HESAP SORULSUN

‘’Yetmez Ama Evet Platformu’’ adına açıklama yapan Halil İbrahim Torlak da ‘’12 Eylül 1980 darbesini yapanlardan hesap sorulması için suç duyurusunda bulunacaklarını’’ kaydetti. Torlak, suç duyurusu dilekçesinde şüphelilerin, eski Cumhurbaşkanı, dönemin Genelkurmay Başkanı Orgeneral Kenan Evren ile dönemin komutanları, Danışma Meclisi üyeleri, bakan, bürokrat, vali, kaymakam, emniyet müdürü, asker, amir ve memurları olduğunu açıkladı.

TÜRKDOĞAN: ZAMAN

AŞIMI SORUNU YOK

İHD Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan da ‘’bugünün, belki de 30 yılın utancının silineceği bir gün olduğunu’’ söyledi. Referandumla birlikte darbeyi yapan cuntanın korunduğu geçici 15. maddesinin kalktığını ifade eden Türkdoğan, ‘’Büyük insanlık suçlarının cezasız kalmaması adına suç duyurusunda bulunuyoruz’’ dedi. Türkdoğan, ‘’Burada bir zaman aşımı sorununun olmadığını düşünüyorum. Çünkü hukuki ve fiili engeller, özel dokunulmazlık hükümleri vardı. Bunlar varken zaman aşımından söz edilemeyeceği kanaatindeyim. Kaldı ki insanlığa karşı suçlarda da evrensel zaman aşımı ilkesi işlemez’’ diye konuştu.

KORKUT: TÜRKİYE

KENDİSİ TEMİZLESİN

Suç duyurusu dilekçesini hazırlayan Dr. Levent Korkut da geçici 15. maddenin kaldırılmasının Türkiye’nin önünde fırsat açtığını kaydetti. Suç duyurusunun, sorumluların cezasız kalmasıyla sonuçlanması halinde BM ve AİHM’ye başvuruda bulunacaklarını bildiren Korkut, ‘’Ama, gönül istiyor ki, kirli çarşaflarını Türkiye kendisi temizlesin’’ ifadesini kullandı.

ALATAŞ: TÜRKİYE İÇİN FIRSAT

Bir dönem İHD Genel Başkanlığı görevinde bulunan, Uluslararası İnsan Hakları Federasyonu Başkan Yardımcısı Yusuf Alataş ise geçici 15. maddenin kalkmasıyla bir dönem insanlık suçu işleyen darbecilerin yargılanmasının önünün açıldığını söyleyerek, “bunun Türkiye açısından bir fırsat olduğunu’’ kaydetti. Alataş, ‘’Umarım bu başvuru ciddiye alınır ve sorumluların cezalandırılmasıyla sonuçlanır’’ dedi.

EDP VE HAKPAR’DAN DA

SUÇ DUYURUSU

Eşitlik ve Demokrasi Partisi İzmir İl Yönetimi, Hak ve Özgürlükler Partisi Genel Başkanı Bayram Bozyel ve bazı partililer, Diyarbakır’da ‘’12 Eylül darbesini’’ yapanlar hakkında suç duyurusunda bulundu.

REFERANDUM SONUCU DÜNYA BASININDA

Anayasa değişikliğiyle ilgili halk oylamasının sonuçları dünya basınında geniş yer buldu. CNN'in internet sitesinde yer alan haberinde, ''referandumun Başbakan Erdoğan ve AKP için ses getiren bir zafer'' olduğu belirtildi. Washington Post'un internet sitesindeki haberinde de ''referandumdan 'evet' oyu çıkmasıyla Türk halkının askeri dönemin kanunlarını reddettiği'' belirtildi. ABD'nin önemli gazetelerinden New York Times (NYT) sonuçları ''Türk Reformları Büyük Farkla Geçti'' başlığıyla duyurdu.

İNGİLİZ BASINI: Türkiye'de yapılan anayasa değişikliğine ilişkin halk oylamasının sonuçları, İngiltere basınında da Başbakan Erdoğan için "zafer" olarak değerlendirildi.

YUNAN BASINI: Atina'da yayımlanan Apoyevmatini gazetesi, halkın yüzde 58'nin, ''Çağdaş bir Türkiye için oy kullandığını'' yazdı. Elefteros Tipos gazetes, ''Erdoğan'ın Yüzde 58 ile ezici galibiyeti'' ve ''Yavaş yavaş demokratikleşmeye doğru'', Ethnos gazetesi ''Evet'lerin ezici hakimiyeti ve Erdoğan'ın büyük zaferi'', ''Ta Nea'' gazetesi ''Oyunun galibi Erdoğan'', Elefterotipiya gazetesi ise ''Erdoğan tek başına oynuyor'' başlıklarını kullandı.

İTALYA BASINI: Anayasa değişikliğine ilişkin halk oylamasının sonuçları İtalyan basınında da geniş yankı buldu. İtalya'nın en önemli günlük gazetelerinden Corriere della Sera, halk oylamasının sonucunu, "Türkiye'de Erdoğan'ın zaferi. Anayasa reformuna evet" başlığıyla duyurdu. La Repubblica gazetesi de "Türkiye'de halk oylaması. Erdoğan kazandı" başlığıyla sunduğu haberi Merkez sağ çizgideki Il Giornale, halk oylamasına ilişkin haberi "Türkler laikçi askerlerin gücünü aldı" başlığıyla verdi.

HOLLANDA BASINI: Halk oylamasının sonucu Hollanda basınında da "Türk hükümeti referandumu kazandı" başlığıyla geniş yankı buldu.

ARAP BASINI: Türkiye'de anayasanın bazı maddelerini değiştirmek amacıyla yapılan halk oylaması Arap basınında geniş yankı buldu. İngiltere'de yayımlanan El Kudüs El Arabi gazetesindeki baş makalede, Türkiye'nin, halk oylamasıyla demokrasiyi ileri götüreceği belirtilerek ''Türkiye anayasada yaptığı değişiklikle geçmişi de sorgulayacak'' ifadelerine yer verildi. Katar televizyonu El Cezire'nin internet sitesinde yer alan yorum yazısında da ABD ve Avrupa ülkelerinden Türkiye'ye gelen kutlama mesajlarına yer verilirken, ''Türk milleti sandıkta kendi kararını verdi'' ifadesi kullanıldı. El Arabiye televizyonunun internet sitesinde, Ali Şerifi imzasıyla yayımlanan yazıda da, ''Türkiye'deki belirli kesimlerin, halk üzerindeki vesayetinin bu halk oylamasıyla ortadan kalktığı'' yorumunda bulunuldu.

14.09.2010

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Son Dakika Haberleri

Bütün haberler

Başlıklar

  Demokrasi sivil bir anayasa ile güçlenir

  Yeni gündem yeni anayasa

  Gül: Yeni bir dönem başlıyor

  Hisarcıklıoğlu: Daha demokratik anayasaya ihtiyaç teyit edildi

  Kudatgobilik: Müzakere süreci tıkanma noktasına geldi

  İçişleri Bakanı Atalay: Polisin günahı yok

  Başsavcıdan tuhaf açıklama

  17. değişiklik yapıldı

  12 Eylülcülere suç duyurusu

  Halk tercihini yaptı, bize lâf düşmez

  “Pakistan için 81 ilden 81 TIR” kampanyası

  Arhavi’de sonuçlara itiraz edildi

  Referanduma katılım yüzde 73,7

  Suçlunun kaçacak yeri kalmadı

  Dev petrol platformu Çanakkale Boğazı’ndan geçti

  Düğün mutluluğu üzüntüye boğuldu

  Hizmet TIR’ı bugün giydiriliyor

  Deniz Harp Okulu öğrencileri açık deniz eğitimine çıktı

  Hacı adaylarına seminer

  Okul öncesinde ‘turuncu bayrak’ uygulaması

  Ucuz kırtasiye izdihamı

  Kaybolan kardeşler İstanbul’da bulundu

  Tersine beyin göçü için kampanya

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.