26 Ağustos 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

ÜSTAD’IN YEME-İÇME KÜLTÜRÜ

ÜSTAD'IN RAMAZANLARI

Üstad’ın yeme-içme kültürü, Sünnet-i Seniyye ekseninde cereyan etmiştir. Tıp ilminin inceliklerini de içine alan bir anlayış çerçevesinde, riyazet hasletini öne çıkararak, bu hususiyetini uygulayarak göstermiştir.

Hz. Üstad yerken az yerdi. O, hayatı boyunca doymadan kalkmak gibi sünnetin yeme-içmeyle ilgili sâir kaidelerine de riâyet etmiş ve bunu tümüyle hayatının bir düsturu olarak kabullenmiştir. Şu ifadeleri, onun yeme-içme kültürüne de işaret eder niteliktedir:

“Evet bir fakirin, kuru bir parça siyah ekmekten açlık ve iktisad vasıtasıyla aldığı lezzet, bir pâdişahın ve bir zenginin israftan gelen usanç ve iştahsızlık ile yediği en âlâ baklavadan aldığı lezzetten daha ziyade lezzetlidir.” (Lem’alar, s. 138)

Yeme-içme kültürüne şahit olan ilk talebelerinden Hulusi Yahyagil anlatıyor:

“Bir gün Üstad’ı ziyaret etmiştim. Elinde kuru bir parça ekmek yiyordu. Beni görünce, o elindeki ekmeği bana verdi.”

MUSTAFA ÖZTÜRKÇÜ

26.08.2010

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Son Dakika Haberleri

Başlıklar

  Allah’a en çok şükreden...

  ÜSTAD’IN YEME-İÇME KÜLTÜRÜ

  Oruç tutmayanlara tavrımız nasıl olmalı?

  FİKİR VE ZİKİR KİTABI

  Gönül dünyasinda esen fIrtinalar

  Sultana sunulan hedıye

  EL VARİS

  OKUMAYI BİLMİYORLAR

  KUR’ÂN’DAN DUÂLAR

  İLK TATLI

  GÖZLERİMİZ

  Yâ Samed!

  “HOCA NEREDEYSE BENİ BİLE DÖVECEKTİ”

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.