29 Aralık 2009 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Güncel

Bilimde 10 yılın atılımı

BÜYÜK HADRON ÇARPIŞTIRICISI

YÜZYILIN en büyük deneyi olarak kabul edilen 10 milyar dolarlık araştırmada, Büyük Hadron Çarpıştırıcısıyla, 14 milyar yıl önce kâinatın yaratılışına yol açan Büyük Patlama ortamının oluşturulması amaçlanıyor. İsviçre’nin Cenevre şehrindeki yeraltı tünelinde yapılan deneyde geçen yıl ilk kez çalıştırılan atom çarpıştırıcısı, bir ton helyumun tünele sızmasına yol açan elektrik bağlantısı arızası yüzünden kapatıldı. Bu yılın sonlarında yapılan ve gelecek yıl yapılacak asıl çarpıştırma operasyonunun provası olarak görülen “Atlas” adlı deneyde ise 1,18 trilyon elektrot volt gücünde, karşı yönlerde yol alan iki parçacık ışınının çarpışmayı doğurduğu açıklandı. Çarpıştırıcının katedral büyüklüğündeki dev odasında bulunan belli başlı dört detektörden biri, ilk yüksek enerjili proton çarpışmasını dünya rekoru olarak kaydetti. Çarpıştırıcının enerjisi aşama aşama artırılmaya devam edecek. Deney sırasında tünel boyunca ayrı yönlerde iki proton huzmesi veriliyor. Işın demetleri ayrı istikametlerde, ışık hızına yakın bir süratle halka şeklindeki tünelde yol alıyor. Proton ışınlarının birbiriyle büyük bir enerjiyle çarpışmasının ardından bilim adamları, kâinatın yapısını kavramaya yarayacak yeni parçacıklar görmeyi umuyor.

CÜCE GEZEGEN ERİS

TANIMI konusunda gökbilimcileri ikiye ayıran ve en sonunda “cüce gezegen” sınıfında yer almasına karar verilen Eris, 2005 yılında keşfedildi. Dünyaya 15 milyar kilometre uzaklıktaki Eris, keşfinden sonraki ilk yılında güneş sisteminin 10. gezegeni olarak anılırken, Uluslararası Astronomi Birliğinin gezegen tanımını yayımlamasının ardından “cüce gezegen” sınıfına sokuldu.

Buzullarla kaplı gezegenin yeni statüsü, kendisinden daha küçük olan Plüton’un da “cüce gezegen” kabul edilmesine yol açtı ve güneş sistemindeki gezegen sayısı Astronomi Birliğinin kararıyla 8’e düşürüldü. Keşfedilen gezegene, tanımı üzerindeki tartışmalar nedeniyle, mitolojide kavga ve nifak sembolü olarak bilinen Eris’in adı uygun görüldü. Plüton’dan yaklaşık 115 kilometre daha geniş olan Eris, güneş sistemindeki en uzak gezegen olarak biliniyor. Eris’in güneşten uzaklığı 14,5 milyon kilometreyi buluyor. 2005 yılında yapılan gözlemlerde Eris’in bir de uydusu bulunduğu keşfedildi ve bu uyduya Dysnomia adı verildi. Eris’in yörüngesi, Güneş sistemindeki diğer gezegenlerin yörüngesel düzlemine 45 derece eğik konumda bulunuyor. Bu eğim yüzünden 2005 yılına kadar gözlerden uzak kaldığı düşünülen Eris, Güneş’in çevresindeki turunu 560 yılda tamamlıyor.

GÜNEŞ SİSTEMİNİN

DIŞINDAKİ GEZEGENLER

KAİNATI keşfetmeye yönelik araştırmaların odak noktasında bulunan güneş sisteminin dışındaki gezegenlere ilişkin keşiflerin tarihi, 1990’lı yılların başlarına dayanıyor. Bu yıllarda, güneş sisteminin dışında keşfedilen gezegen sayısı tek haneli sayılarla gösterilirken, 2000 yılında 20 kadar gezegen daha bulundu ve bu sayı son 10 yılda yüzlerce olarak anılmaya başladı.

Dünyaya trilyonlarca kilometre uzaklıkta bulunan bazı gezegenlerin teleskoplarla fotoğrafları çekilebildi. Keşfedilen 400’den fazla gezegenin büyük bölümünün, Jüpiter ve Satürn gibi devâsâ gaz gezegeni olduğu açıklanırken gökbilimciler çalışmalarını, yaşam izine rastlayabileceklerini düşündükleri Dünya benzeri gezegenler üzerinde yoğunlaştırdı.

KÖK HÜCREDE BÜYÜK DEVRİM

JAPON bilim adamı Şinya Yamanaka, Kasım 2007’de, insan embriyosu kullanmadan kök hücre üretilebileceğini ispatlayarak bilim dünyasının kanını donduracak bir atılıma imza attı.

Yamanaka, Kyoto Üniversitesi laboratuvarında, insan embriyosu kullanmadan kök hücre üretilebileceğini, farelerden alınan deri hücreleri üzerinde genetik oynama yaparak gösterdi. Araştırmayla elde edilen kök hücrenin insan embriyosu kullanılmadan üretilmesi, kök hücre çalışmalarına izin vermeyen çevreleri rahatsız etmeyecek olması dolayısıyla da büyük önem taşıyor.

KLONLAMA ÇAĞI

KLONLAMA çağı, 1997 yılında ilk memelinin, Dolly adı verilen bir koyunun klonlanmasıyla başladı. Dolly’i 2000 yılında bir maymun takip etti ve dünyanın farklı yerlerinde birçok araştırmacı, bu iki örneğin ardından at, inek ve kedi gibi birçok hayvan türünü klonlamayı başardı. 2001 yılında Güney Asya öküzü, 2009 yılında ise bir deve ile bir bizon klonlandı.

MARS’TA SU BULUNMASI

KIZIL Gezegen Mars’ta su bulunduğu iddiası doğrulandı. NASA, uzay aracı Phoenix’in, suyun varlığını kanıtlamakla kalmadığını, suya temas ettiğini açıkladı. Mayıs ayından bu yana Mars’ın yüzeyini, mekanik kolunu kürek yerine kullanarak inceleyen robotun, gezegenin daha önce tahlil edilmemiş bölgesinde suyla karşılaştığı belirtildi.

AYDA DA SU BULUNDU

ÖNCEKİ çalışmalarla ayda su bulunduğunu belirleyen bilim adamları bulunan suyun miktarını belirlemek amacıyla ayın güney kutbu bombalanmıştı. Bu çalışma neticesinde ayda önemli miktarda su bulunduğu açıklandı.

MicroRNA

İLK kez 1993 yılında keşfedilen, ancak adını 2001 yılında alan microRNA’lar, sağlık ile hastalık arasında önemli bir rolü bulunan genetik şifre parçacıklarından oluşuyor. Genin nasıl çalıştığını kontrol eden hücrelerin düzenli çalışması için ihtiyaç duyulan dengenin sağlanmasına yardımcı olan bu parçacıklar işlevini kaybettiğinde hastalıklar ortaya çıkıyor. MicroRNA’ların bu sebeple yeni ilaçların keşfinde çok büyük önemi bulunduğuna inanılıyor.

GENOM HAYVANAT BAHÇESİ

ULUSLARARASI bir çalışma olan Genom Hayvanat Bahçesi projesiyle, bir organizmanın DNA’sında kayıtlı genetik bilgilerin tamamına ulaşılmasında maliyetin düşürülmesi amaçlanıyor.

635 milyon avroya ve 10 yıllık bir çalışmaya mal olan proje, hücrelerin nasıl çalıştığının ortaya çıkarılmasına ve hastalıkların sayısız metotla araştırılmasına katkıda bulunuyor. Bilim adamları, Genom 10K adı verilen Genom Hayvanat Bahçesini oluşturarak, 10 bin omurgalı türün kayıtlı genetik bilgilerinin tamamına ulaşmayı amaçlıyor.

29.12.2009

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

Bütün haberler

Başlıklar

  SİLİVRİ’DE YARGILANANLAR ERGENEKON’U TARİF ETMİYOR

  Karargâhta üçüncü arama

  Resmi ideoloji açılıma engel

  Ergenekon sanığının avukatı ölü bulundu

  TEKEL işçisi, eylemde kararlı

  Sıkı denetim, kazaları azalttı

  10 BİN KİŞİNİN EHLİYETİNE EL KONULDU

  Özel hastaneler yüksek fark alma taraftarı değil

  Kanunlar markette ilaç satmaya izin vermiyor

  Şehit evinde her gün Kur’ân okunuyor

  Çocuk ve gençlik edebiyatı merkezi kuruldu

  İlaç kutularından kupür kesmek tarihe karışacak

  Burs ve kredi evrakı teslimi için ek süre

  Öğrencilere ücretsiz dizüstü bilgisayar dağıtılacak

  İmamlardan kız çocuklarına burs

  Çocuklara, babalarıyla okulda kahvaltı

  “Beşli çete” 28 Şubat ayıbını, demokratik çıkış ile temizleyebilir

  Darbe imasında bulunan Akaydın kendini savundu

  Güvenlik zaafiyeti PTT şubelerini hedef yapıyor

  Kelepçenin sırrı ortaya çıktı

  “Rent-a-car” sahibi polise ifade verdi

  Taraf Gazetesi’ne 16 bin lira ceza

  Avukatlardan “Kafes Eylem Planı”na suç duyurusu

  Hükümetin hataları açılımı yavaşlatıyor

  “Suikast” iddiasında bir albay ifade verdi

  İstanbul'da 4 araç kundaklandı

  KCK opesyonunda 24 tutuklama daha

  Teşhis bitti, tedavi aşamasındayız

  Baydemir'in ''küfürlü sözleri'' hakkında soruşturma

  Reşadiye’de saldırı gözaltıları

  Domuz gribi sebebiyle başvurularda azalma

  Kuvvetli rüzgar uçak sürükledi

  Iğdır’da polise linç girişimi

  Ceylan’ın ailesi karakol komutanına dâvâ açmaya hazırlanıyor

  Hasar verdikleri binaları onarma cezası

  En Batı’dan, en Doğu’ya yardım eli

  İzcilerden huzurevine ziyaret

  Dereköy’e Doğa Eğitim Merkezi

  Pendik Belediyesinden istihdama katkı

  Kocaeli Rizeliler Deneğinin yeni lokali açıldı

  Sarıkamış şehitleri anısına kan verdiler

  Semerkant Ahi Derneği, bin kişiye aşure ikram etti

  30 YILDIR BİTMEYEN SU ÇİLESİ

  Türkiye’nin en yüksek barajı Ermenek’te açıldı

  Obezite babadan miras

  Sahte ürünler pahalıya mal oldu

  Dezenfektanlar bakterileri güçlendiriyor

  Çörek otunun bir faydası daha bulundu

  Çin, aya uydu gönderecek

  Bilimde 10 yılın atılımı

  Kızartma yağındaki tehlike

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu

Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.
Kurumsal Linkler: Risale-i Nur Kongresi - Bediüzzaman Haftası - Risale-i Nur Enstitüsü - Yeni Asya Vakfı - Demokrasi100 - Yeni Asya Gazetesi - YASEM - Bizim Radyo
Sentez Haber - Yeni Asya Neşriyat - Yeni Asya Takvim - Köprü Dergisi - Bizim Aile - Can Kardeş - Genç Yaklaşım - Yeni Asya 40. Yıl   oktay usta yemek tarifleri