Güncel |
SİLİVRİ’DE YARGILANANLAR ERGENEKON’U TARİF ETMİYOR |
Gazeteci-yazar Şamil Tayyar, darbe günlüklerinde ismi geçen ve geçtiğimiz günlerde ifadeleri alınan paşaların, tutuklama talebine bile ihtiyaç duyulmadan serbest bırakılmalarında devletteki mutabakatın etkili olduğunu savundu. Akşam’a konuşan Tayyar, Ergenekon’un tepedeki merkezi ve derin bir yapı olduğunu belirterek, “Bir de onun bağlı oldukları var. Tepedeki yapı Ergenekon. Aslında Silivri’de yargılananlar tam olarak Ergenekon’u tarif etmiyor” dedi. HÜKÜMET-ASKERLE EL SIKIŞTI
Ergenekon operasyonunu tamamen hükümetin yönlendirdiği görüşüne katılmadığını dile getiren Tayyar “Soruşturmayı yürüten savcıların operasyonun devamı için arkalarında ciddî bir siyasî iradeye ihtiyaçları var. Ama o irade şu an yok. Çünkü dediğim gibi demokratik açılım nedeniyle hükümet askerle el sıkıştı. Ama ikinci bir kapatma dâvâsı açılırsa iktidar partisi uzlaşarak değil, çatışarak ayakta kalmaya çalışır. Daha agresif olur” diye konuştu.
GAZETECİ-YAZAR Şamil Tayyar, darbe günlüklerinde ismi geçen ve geçtiğimiz günlerde ifadeleri alınan paşaların, tutuklama talebine bile ihtiyaç duyulmadan serbest bırakılmalarında devletteki mutabakatın etkili olduğunu savundu. “Operasyon Ergenekon” adlı kitabından dolayı 1 yıl 8 aylık hapis cezası alan Star gazetesinin Ankara Temsilcisi Şamil Tayyar, Akşam gazetesindeki röportajda, “Ergenekon” soruşturmasına ilişkin önemli değerlendirmelerde bulundu. Tayyar, hakkında verilen hapis cezasından sonra Ergenekon üzerine yazmaya devam edeceğini söyledi.
“GENELKURMAY, BASIN KONUSUNDA SIKIŞTIRIYOR” Aldığı cezadan ya da boy hedefi yapılmaktan dolayı kırgın ya da sitemkâr olmadığını anlatan Tayyar, “Beni asıl endişelendiren hükümetin bu süreçteki rolü. Son dönemde TCK’da bir değişiklik çalışması var. Biz gazetecilerin yargılandığı maddelerle ilgili. Eğer bunlarda ceza artırımı söz konusu olursa bu cezaların ertelenmesi ya da paraya çevrilmesi imkânsızlaşacak. Bu basın özgürlüğüne büyük bir darbedir. Sanıyorum Genelkurmay, hükümeti bu konuda ciddî şekilde sıkıştırıyor. Genelkurmay önce yargıyı kafese aldı, şimdi de hükümeti kafese sokmak üzere” dedi. Şamil Tayyar, bu kez medyanın sınavı geçtiğini, farklı kamplarda görünen gazetecilerin de kendisine destek verdiğini anlattı. “SİLİVRİ’DE YARGILANANLAR SUYUNUN SUYU BİLE DEĞİL” Tayyar, Ergenekon’un tepedeki merkezi ve derin bir yapı olduğunu belirterek, “Bir de onun bağlı oldukları var. Tepedeki yapı Ergenekon. Aslında Silivri’de yargılananlar tam olarak Ergenekon’u tarif etmiyor. Suyunun suyu bile değil” dedi. Hükümetin demokratik açılım dolayısıyla elinin zayıfladığını savunan Tayyar, şunları kaydetti: “Devamı için askere karşı daha toleranslı. 2008’de AKP hakkında kapatma davası açılmasa soruşturma bu kadar büyümeyebilirdi. Yarın parti hakkında ikinci bir kapatma davası açılırsa... O zaman çok sayıda general içeri alınabilir. Belki Genelkurmay Başkanı’nın da görevden alınması söz konusu olabilir.”
“DEMOKRATİK AÇILIM NEDENİYLE HÜKÜMET ASKERLE EL SIKIŞTI” “Operasyonu tamamen hükümetin yönlendirdiği” görüşüne katılmadığını dile getiren Tayyar, “Soruşturmayı yürüten savcıların operasyonun devamı için arkalarında ciddi bir siyasi iradeye ihtiyaçları var. Ama o irade şu an yok. Çünkü dediğim gibi demokratik açılım nedeniyle hükümet askerle el sıkıştı. Ama ikinci bir kapatma davası açılırsa iktidar partisi uzlaşarak değil, çatışarak ayakta kalmaya çalışır. Daha agresif olur” diye konuştu.
“BALBAY YARGILANIYORSA ÖZDEN ÖRNEK NİYE DIŞARIDA?” Şamil Tayyar, bazı emekli generallerin içeri alınabileceğini ifade ederek, “Söz gelimi yakın bir zamanda darbe günlüklerinde ismi geçen paşaların ifadeleri alındı. Sonra tutuklama talebine bile ihtiyaç duyulmadan serbest bırakıldılar. En kötü ihtimalle mahkemeye sevk edilmeleri gerekiyordu. Ama devletteki mutabakat etkili oldu. Oysa Mustafa Balbay, günlükleri nedeniyle yargılanıyorsa Özden Örnek niye dışarıda? Biri Ergenekon günlükleri ise diğeri Narnia günlükleri mi?” dedi. |
29.12.2009 |