Et fiyatlarında yükseliş endişesi |
Kurban Bayramında elde kalan kurbanlıkların et fiyatlarını aşağıya çekmeye yetmediği, 35-40 TL’ye kadar çıkan kuzu etinin kilo fiyatının, 2010 Şubatta 50 TL olacağı yönündeki tahminlerin endişe oluşturduğu bildirildi. Adana Kasaplar Çarşısı’nda, gerek bütün gövde, gerekse but ve parça halinde hazırlayıp müşteri bekledikleri koyun ve dana eti ile sakatatlara alıcı bulamayan esnaf, halkın alım gücünün daralmasının yanı sıra, yükselen fiyatların da satış sıkıntısında etken olduğunu bildirdiler. Çarşının en eski esnafından Taner Kanay, açıklamada, çarşıda çoğunlukla erkek etine göre daha ucuz olan dişi koyun eti satarak müşteri çekmeye çalıştıklarını ancak, geçen yılı adeta mumla aradıklarını bildirdi. Geçen yıl kemiksiz koyun etini 10 TL, kemikli koyun etini ise 7,5 TL’ten sattıklarını hatırlatan Taner Kanay, ‘’Bugün ise kemiksiz eti 18 TL, kemikli koyun etini ise 15 TL’den satıyoruz. Hiçbir dönemde böylesine satış sıkıntısı yaşamadık. Fiyatlardaki tırmanış sürecek, sıkıntımız artacak’’ dedi. Adana Kasaplar Odası Başkanı Murat Yağmur ise Kurban Bayramında elde kalan kurbanlıkların et fiyatlarını aşağıya çekmeye yetmediği, 35-40 TL’ye kadar çıkan kuzu etinin kilo fiyatının, 2010 Şubatta 50 TL olmasının beklendiği bildirildi. Yağmur, şunları söyledi: ‘’Daha önce komşu ülke Suriye, Irak ve İran’dan canlı koyun ithal eden Türkiye ihraç eder hale geldi. İhracata, döviz girdisine asla itirazımız olmaz ancak, ete yurt içinde talep varken, yurt dışına gönderilmesi Türk tüketicisine haksızlıktır. Üretimimiz bize yetmezken ihracatın devam etmesi büyük çelişki. İhracatın durdurulmasının yanı sıra devletin de cazip teşvik sistemini oluşturması gerekli. Yapılan tespitlere göre, Türkiye’nin küçükbaş hayvan varlığı 350 bin adede düştü. Bu kadar hayvan daha ne kadar yetecek? Acil önlem alınmalı.’’ |
20.12.2009 |