DENİZCİNİN RAMAZANI |
İftar sofrasının güzelliği - VEHBİ HORASANLI İftar sofrasına tat katan en önemli şey yemeklerin lezzeti değildir. Allah’ın emrini dinlemiş olmanın verdiği ruhânî bir lezzet vardır ki, onun tadı hiçbir şeye benzemez. Gerçi bir çok kişi bunun farkında bile değildir, lâkin sofralara lezzet katan en önemli şey budur. Bir diğer güzel faktör ise, birlik ve beraberliğin vermiş olduğu lezzettir. Kardeşliğin, dostluğun, aile beraberliğinin ne kadar güzel bir şey olduğunu işte o zaman fark edebilmek mümkündür. Bir defasında Bahriye Mektebinde oruç tutmak yasaklanmış, fakat benim de aralarında bulunduğum bazı öğrenciler oruç tutmaya karar vermiştik. Soframız yiyecek bakımından olmasa da, kardeşlik ve arkadaşlık bakımından çok zengindi. Her şey normal zamanlardakinden çok daha lezzetliydi. Demek ki gerçek lezzet insanın ruh hali ile alâkalıdır. Hatta oruç tutmalarının yasaklanmadığı Libyalı öğrencilerin peçetelere sararak gizlice yemekhaneden çıkardıkları ve bize sundukları bir iki poğaçanın tadından çok daha güzel olan şey, bize karşı göstermiş oldukları incelik ve dostluk-kardeşlik eli idi. Eğer insan neşeli ve mutlu ise kuru bir ekmek parçası da çok lezzetli olur. Ruhen bunalım içinde ve nimetleri ihsan edeni tanımıyorsa, insan dünyanın en güzel yemeğini de yese, hiçbir zevk alamaz. Rabbimden insanlara en güzel hâlet-i ruhiyeyi sağlayan yani mutlu kılan iman nimetini, son nefesimize kadar vermesini ve eksik etmemesini niyaz ediyorum… |
VEHBİ HORASANLI 27.08.2009 |