Haberler |
Ramazan 21 Ağustos’ta başlıyor |
RAMAZAN ayında 33 yıl aradan sonra Ağustos ayına oruç tutulacak. 20 Ağustosta ilk teravih namazı kılınacak, 21 Ağustosta ise ilk iftar yapılacak. Ay takviminin 355 gün çekmesi sebebiyle Ramazan ayı, 33 yıl sonra tekrar yaz aylarına denk gelemeye başlıyor. Ramazan önümüzdeki 8 yıl boyunca yaz aylarına rastlayacak. Bu yıl yaklaşık 15 saat oruç tutulacakken, her geçen yıl oruçlu geçen süre artacak. Ramazan ayının Hazirana denk geldiği 2015’te 16 saate yakın oruç tutulacak. Bu Ramazan’da ilk iftar Ankara’da saat 19.47’de, İstanbul’da saat 20.04’te, İzmir’de saat 20.07’de, Çanakkale’de Saat 20.13’te, Hakkâri’de ise saat 19.00’da yapılacak. Ramazan ayında ilk gün oruçlu geçen süre Ankara’da 15 saat 22 dakika, İstanbul’da 15 saat 28 dakika, İzmir’de 15 saat 14 dakika, Hakkâri’de 15 saat 11 dakika, Çanakkale’de ise 15 saat 23 dakika olacak. Ramazan ayının yaza rastladığı geçmiş yıllarda, sıcakta oruç tutmak bir takım zorluklar oluştursa da iftardan sahura kadar geçen sürede sosyal hayat renkleniyordu. Uzun yaz gecelerinde büyük camilerin çevresi teravih namazına gelenlerle dolup taşıyordu. Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nesimi Yazıcı, Ramazan’ın Türk İslâm toplumlarında özel bir yeri olduğuna işaret ederek, Türk toplumunun bir ‘’Ramazan kültürüne’’ sahip olduğunu söyledi. Ramazanın gayrimüslimlerle Müslümanlar arasındaki ilişkilerin artmasına da vesile olduğunu ifade eden Yazıcı, oruç tutmayanlarla tutanlar arasında hiçbir sorun yaşanmadığını anlattı. Yazıcı, ramazanda ‘’Hırka-i Şerif’’ ve ‘’Sakal-ı Şerif’’ ziyaretlerinin de ayrı bir önem taşıdığını, halkın Kadir Gecesi’ni sabaha kadar camilerde ibadetle geçirdiği kaydetti.
EN AZ 2,5 LİTRE SIVI TÜKETİLMELİ GÜven Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Banu Topalakçı da, Ramazan ayında sıvı tüketiminin azaldığına dikkati çekerek, bunun bir takım sağlık sorunları oluşturabileceğini söyledi. Ramazanın yaza rastlaması dolayısıyla sıvı kaybının daha çok olacağını belirten Topalakçı, iftar ve sahur arasında yeterli su tüketilmesinin vücudun su ve elektrolit dengesinin korunmasını sağlayacağını vurguladı. Oruç tutan kişilerin günde en az 2,5 litre sıvı alması gerektiğini belirten Topalakçı, bu kapsamda komposto, meyve suyu ve sebze çorbasını da önerdiklerini kaydetti. Topalakçı, yağlı ve ağır yiyeceklerden uzak durulmasının doğru olacağını dile getirerek, ağır yemeklerin kalp üzerinde stres gibi etki yaparak kalp spazmı, kalp krizi ve beyin kanamasına sebep olabileceğini anlattı. Banu Topalakçı, temel besin gruplarının her birinden yeteri oranda alınmasını ve Ramazan boyunca yine 3 öğün beslenecek şekilde ayarlama yapılmasını tavsiye etti. Ankara / aa |
15.08.2009 |