Haberler |
300 bin kişi silâh kurbanı |
Hacettepe Üniversitesi (HÜ) Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hilal Özcebe, dünyada her yıl 300 binin üzerinde kişinin ateşli silâh sebebiyle vefat ettiğini belirterek, ‘’200 binin üzerinde insan ateşli silâhlarla öldürülmekte, 50 bin civarında insan ateşli silâhlarla intihar etmekte, 60-90 bin insan ise silâhlı çatışma ve savaşlarda öldürülmektedir. 1 milyonun üzerinde insan da ateşli silâhlarla yaralanmakta’’ dedi. Özcebe, yaralanma ve ölüme yol açması, önlenebilir olması sebebiyle ciddî bir halk sağlığı sorunu olduğunu söyledi. Pek çok kişinin güvenliğini sağlamak için silâh sahibi olmak istediğini belirten Özcebe, silâh sahibi olmanın ‘’güvenliği getirmeyeceğini’’, silâh kullanımının her geçen gün artmasının endişe verici olduğunu dile getirdi. Hilal Özcebe, şöyle devam etti: ‘’Her gün silâh nedeniyle gerçekleşen tahmini bin ölümün yaklaşık 250’si savaşlarda veya silâhlı çatışmada meydana gelmekte, geri kalanının yüzde 56’sı cinayetler, yüzde 14’ü intiharlar ve yüzde 5’i kaza ile olan ölümlerdir. ABD’de yapılan bir çalışmada, evde bir silâh bulundurulmasının ev halkından bir kişinin cinayet, intihar veya kaza sebepleriyle ölme riskini yüzde 41, kadınların silâh ile ölme riskini ise üç kat arttırdığı tesbit edilmiştir. Diğer araçlarla yapılan saldırılarla karşılaştırıldığında, ateşli silâhlarla gerçekleştirilen bir saldırının ölümcül sonuçlara yol açma olasılığı 12 kat daha fazladır.’’ BM Gıda ve Tarım Örgütü’nün yaptığı bir araştırmaya göre, dünyadaki acil açlık sorununun en önemli sebebinin silâhlı çatışmalar olduğunu belirten Özcebe, ‘’Acil gıda gereksinimlerinin yüzde 35’inin nedeni silâhlı çatışmalardır’’ dedi. Özcebe, her yıl çatışmalarda meydana gelen ölümlerin yüzde 60-90’ının hafif silâhlarla gerçekleştiğini ifade ederek, ‘’Silâhlı çatışmalar sona erdikten sonra da silâhların toplumdaki varlığını sürdürmesi bireylerin birbirlerine uyguladığı şiddet düzeylerinin yüksek olmasına yol açmaktadır’’ diye konuştu.
875 MİLYON SİLÂHIN YÜZDE 74’Ü SİVİLLERİN ELİNDE
Dünya genelinde ‘’dolaşımda olan 875 milyon silâhın yüzde 74’ünün sivillerin elinde’’ bulunduğuna işaret eden Özcebe, ‘’Yüzde 22,9’u hükümet ve silâhlı kuvvetlerde, yüzde 3’ü poliste, yüzde 0,1’i silâhlı muhalif gruplarda bulunmaktadır’’ şeklinde konuştu. HÜ Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hilal Özcebe, ‘Öldürülerek vurulan on kişiden dokuzunun, erkek çocuklar veya genç erkekler olduğunu, 2001-2004 yılları arasında on binlerce çocuk askerin, 60 ülkenin silâhlı kuvvetlerinde kullanıldığına’’ dikkati çekti.
ERKEKLİK GÖSTERGESİ SAYILIYOR
SİlÂh sahibi olma isteği ya da silâh kullanma davranışının erkeklerde daha sık görüldüğünün altını çizen Özcebe, şunları söyledi: ‘’Erkeklik göstergesi olarak görülen silâh sahibi olma ya da taşıma davranışı, sosyal olarak erkeğe yüklenen roller arasındadır. Kadınlarda silâh taşıma daha az görülmekle birlikte, silâhla yaralanma ve ölümlerde kadınlar, önemli bir risk grubunu oluşturmaktadır. Türkiye’de ise yaklaşık olarak 10 kişiden birinin ruhsatlı ya da ruhsatsız silâh sahibi olduğu tahmin edilmektedir. Son yıllarda özellikle adolesanlarda silâh taşıma eğiliminin arttığı bilinmektedir. Meselâ, ‘TBMM Türkiye’de Ortaöğretime Devam Eden Öğrencilerde ve Ceza–İnfaz Kurumlarında Bulunan Tutuklu ve Hükümlü Çocuklarda Şiddet ve Bunu Etkileyen Etkenlerin Saptanması Araştırma Raporu’nda gençlerde ateşli silâh taşıma yüzde 5,9 olarak bulunmuştur. Öğrencilerin yüzde 55’i güvensiz bir ortamda bulunmalarını, yüzde 20’si kendilerini daha iyi hissetmelerini, yüzde 7’si filmdeki insanların örnek olmasını, yüzde 4’ü ise arkadaşlarının da silâh taşımasını ateşli silâh taşımalarına neden olarak göstermiştir. 2007 yılında ateşli silâh mermilerinin sebep olduğu 873 kazanın 353’ü (yüzde 40) 15-29 yaş grubunda meydana gelmiştir.’’ |
01.08.2009 |