Antalya ili genelinde nar yetiştiriciliği yapılan Serik, Manavgat, Alanya, Finike, Kumluca, Kemer ve Akseki ilçelerinde nar hasadı sona eriyor.
Son yıllarda nar üretim ve ihracatı artan Türkiye; bu konuda İran ve Hindistan’dan sonra üçüncü sırada geliyor. Türkiye’de nar üretimi yıllar itibariyle önemli ölçüde artış gösteriyor. 2005 yılı rakamlarına göre 80 bin ton nar üretimi gerçekleşmiş. Bu üretimin yüzde 61,8’i Akdeniz, yüzde 23,3’ü Ege, yüzde 9,1’i de Güney Doğu Anadolu bölgesinde yapılıyor. İller itibariyle değerlendirildiğinde nar üretiminde yüzde 38,4 ile Antalya birinci sırada yer alıyor. Nar meyvesinin çok eskiden beri tıbbî özelliklerinden söz eden kaynaklara rastlanıyor. Bu özelliklerinden bazıları daha sonra bilimsel araştırmalarla da ispatlanmış. Özellikle asitli narların tansiyon düşürücü, ateşli hastalıklarda ateş düşürücü, hazmı kolaylaştırıcı, vücuttaki yağları eritici etkileri olduğu biliniyor. Ayrıca ishal ve dizanteri tedavisinde kullanılıyor. Nar genel olarak çeşitli vitaminleri dengeli olarak içeriyor ve mineral maddeler açısından da özellikle demir ve potasyumca zengin bulunuyor. Antalya / Aziz Özkan
|