Paradan 6 sıfır atarak ‘’Yeni Türk Lirası’’ ile tanışan Türkiye, 1 Ocak 2009’dan itibaren yeniden Türk Lirasına dönü-yor. İlk lira Sultan Abdülmecid döneminde 5 Ocak 1843’te ‘’Osmanlı lirası’’ adıyla basıldı. 1 Ocak 2005 tarihinden itibaren Türkiye para birimini paradan 6 sıfır atması dolayısıyla geçici olarak ‘’Yeni Türk Lirası’’ olarak değiştirdi.
1 OCAK 2009’da tedavüle girecek Türk Lirası görücüye çıktı. Yeni dönemde en yüksek kupürlü banknot 200 TL olacak. Paradan altı sıfır atarak Yeni Türk Lirası’yla tanışan Türkiye, 1 Ocak 2009’dan itibaren yeniden Türk Lirası’na dönüyor. 1 Ocak’ta tedavüle girecek Türk Lirası banknot ve madeni paraların tanıtımı Merkez Bankası’nda Başbakan Tayyip Erdoğan ve Merkez Bankası Durmuş Yılmaz’ın katılımıyla yapıldı. Yeni paraların tasarımı tamamen değişiyor. Yeni dönemde 1 YTL sadece madenî para olarak yer alacak ve 200 TL’lik banknot tedavüle girecek. Türk lirası banknotlar, görme engelli vatandaşlar için temel ayırt edici özellikler taşıyor. Ayrıca yeni paralarda kabartma baskı tekniğinden daha fazla yararlanılmış. Vatandaşların değişime kolay uyum sağlaması için YTL ve TL paraları bir yıl boyunca birlikte tedavülde kalacak. YTL’nin tedavül süresi 31 Aralık 2009’da sona erecek. Bu tarihten itibaren banknotlar 10 yıl, madeni paralar ise 1 yıl boyunca Merkez Bankası ve Ziraat Bankası tarafından değiştirilecek. 5 TL’nin arka yüzünde Ord. Prof. Dr. Aydın Sayılı, 10 TL’nin arka yüzünde Ord. Prof. Dr. Cahit Arf, 20 TL’nin arka yüzünde Mimar Kemaleddin, 50 TL’nin arka yüzünde Fatma Aliye Hanım, 100 TL’nin arka yüzünde Itri, 200 TL’nin arka yüzünde de Yunus Emre portreleri bulunacak. Madenî paralar ise 1, 5, 10, 25 ve 50 kuruşla 1 Lira olarak tasarlandı.
“TÜRKİYE, KRİZDEN EN AZ
ETKİLENECEK ÜLKE OLACAK”
Burada bir konuşma yapan Başbakan Erdoğan, Türk Lirası’nın artık uluslar arası bir para birimi olduğunu ifade etti. Türkiye’nin 2002 yılından itibaren sağlıklı bir ekonomik dönüşüm gerçekleştirdiğini dile getiren Erdoğan, son dönemde istikrar ortamının pekiştiğini, oluşan güven ortamının yatırımlara olumlu yansıdığını kaydetti. Türkiye’nin bankacılık ve makro ekonomik göstergeler bakımından tarihte hiç olmadığı kadar iyi seviyede olduğunu vurgulayan Başbakan Erdoğan, “Türkiye devam eden krize karşı sağlam ve güçlü yapısıyla direniyor, karşı koyuyor. İnanıyorum ki Türkiye krizden en az etkilenecek ülke olacak” diye konuştu.
|