Sakarya Üniversitesi (SAÜ) Sigara Bırakma Polikliniği Sorumlusu Yrd. Doç. Dr. Pınar Pazarlı sigarayı bırakmanın irade ve kişilik meselesi olmadığını belirterek, bağımlılığı kişilik meselesi haline getirenlerin sigaranın kucağına düştüğünü söyledi.
Bağımlıların sigarayı bırakmalarının ardından nikotin yokluğuna bağlı olarak huzursuzluk ve iştahsızlık şikâyeti çektiklerini kaydeden Yrd. Doç. Dr. Pazarlı, nikotin isteğine karşı koyamayan hastalara nikotini yerine koyma tedavisiyle (nikotin replasman tedavisi) yardımcı olduklarını söyledi.
Nikotin bağımlılığının fizyolojik ve psikolojik bağımlılık olarak ikiye ayrıldığını bildiren Yrd. Doç. Dr. Pazarlı, şunları ifade etti: ‘’Psikolojik bağımlılıkta, sigara bağımlının hayatına iyice yerleşmiştir. El ve ağız alışkanlığı, sosyal ortamda kullanma, iş yaparken bilgisayar başında sigara kullanmaya alışmıştır. Fizyolojik bağımlılık ise kişinin bedeniyle ilişkilidir. Hastalara polikliniğimize başvurduklarında ekip olarak çalışacağımızı söylüyoruz. (Siz psikolojik olarak savaşacaksınız, biz de bedenin nikotin isteğini doyuracağız). Psikolojik ve fizyolojik başarıya ulaştığınızda sigarayı tam anlamıyla bırakabiliyorsunuz. Sigarayı bırakmak bir irade ve kişilik meselesi değildir. Herkesin tansiyon hastalığı nasıl farklı seyrediyorsa sigara bağımlılığı da kişilerin fizyolojik yapısıyla ilgilidir. Günlük yaşantınızda çok iradeli ve kişilikli birisi olabilirsiniz, ama bağımlılık potansiyeliniz çok yüksektir ve sigaradan uzaklaşmak için gerekli gücü gösteremeyebilirsiniz. Hastalar bağımlılığı kişilik problemi haline getirdiklerinde sigara onları kendi kucağına çekiyor. (Ben zaten yapamıyorum, o kadar iradeli değilim) deyince tekrar bağımlı oluyorlar.’’
|