GEN HARİTASININ ÇIKARILMASI ÇOK ZOR OLAN BUĞDAYIN GENOMUNDA İNSANINKİNİN 5 KATI VE PİRİNCİN 40 KATI, 17 MİLYAR ÇİFT KİMYASAL KOD BULUNUYOR. GENOMUN TAMAMI TOPLAM 6 VEYA 42 KROMOZOM İÇERİYOR.
Dünya nüfusunun yüzde 35’inin temel gıda maddesi buğdayın son derece zor olan gen haritasının çıkarılması konusunda uluslar arası bir bilim ekibi tarafından yürütülen çalışmalarda büyük ilerleme sağlandı. Amerikan Science dergisinde yayınlanan makaleye göre, bilim adamları buğdayın en büyük kromozumu 3B’nin fizikî haritasını yeniden oluşturarak, bu tahılın gen haritasının tamamının çözülmesinin yolunu açtı. Dünyanın en önemli gıda maddesi buğdayın gen haritasının çıkarılmasının, bilim adamlarının daha verimli, kuraklığa ve diğer dış etkenlere daha dayanıklı buğday türleri geliştirebilmelerine imkân sağlayabileceği belirtilen makalede, lâtince adı “Triticum aestivum L.” olan buğdayın büyük ekonomik önemine rağmen, gen haritasının çıkarılmasının, mısır, pirinç ve başka tahıllara oranla geç kaldığının altı çizildi. Buğdayın genomunda insanınkinin 5 katı ve pirincin 40 katı, 17 milyar çift kimyasal kod bulunuyor. Ayrıca sekansların yüzde 80’i tekrarlanırken, genomun tamamı toplam 6 veya 42 kromozom içeriyor. Araştırmacılar, bu sebeple tarımı yapılan türler arasındaki genetik değişkenliğin çok zayıf olduğunu belirtiyor. Fransız bilim adamlarının liderliğindeki çalışmaya, İsrail, ABD ve Çek Cumhuriyeti’nden araştırmacılar katılıyor.
(Genom: Bir organizmanın sahip olduğu genetik şifrelerin tamamı)
|