Hİnt Batı Pasifik göçmeni pek çok yengeç türünün son yıllarda Türkiye karasularında görülme sıklığının arttığı bildirildi.
Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. A. Suat Ateş, Ege Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tuncer Katağan ile Mustafa Kemal Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Elemanı Dr. Tahir Özcan, Türkiye denizlerindeki Hint-Batı Pasifik göçmeni (egzotik) yengeç türlerini araştırdı.
Yrd. Doç. Dr. Ateş, araştırmalarıyla ilgili yaptığı açıklamada, Doğu Akdeniz’in kıyı gölleri ve körfezlerinin deniz taşımacılığı sebebiyle deniz canlılarının biyolojik istilasına açık bir coğrafyada yer aldığını söyledi. Bu istilanın 1869 yılında Süveyş Kanalı’nın açılmasıyla başladığına işaret eden Ateş, birçok Hint-Batı Pasifik göçmeni yengeç türünün Doğu Akdeniz’e giriş yapmaya başladığını ve bölge üzerinde istilâcı bir etki oluşturduğunu vurguladı. Küresel ısınma sebebiyle Akdeniz’in su sıcaklığının daha yüksek olması durumunda tropik göçmen türlerin yerli türlerine göre farklı avantajlara sahip olabileceğine dikkati çeken Yrd. Doç. Dr. A. Suat Ateş, şunları söyledi:
‘’Ülkemiz denizlerinde tesbit edilen Hint-Batı Pasifik orijinli türlerin sayısı sürekli artmaktadır. Bu türlerin Doğu Akdeniz’e girişleri ve koloni oluşturup, yerli türlerle alan rekabetine girmelerinin başlıca nedenlerinden biri, Akdeniz’deki su sıcaklığının artışı ve sonuçta Akdeniz’in tropikalleşmesidir. Bu durumun tüm havzayı etkilemesi olasıdır. Çünkü Doğu Akdeniz daha sıcak bir coğrafyadır. Akdeniz’deki bu sıcaklık artışı, bölgedeki tüm balık ve omurgasız türler için tehlikelidir.’’
|