ARALARINDA 6 ASRI GERİDE BIRAKAN VE ÇOĞU ÇINAR OLAN 870 ANIT AĞACIN BULUNDUĞU BURSA’DA, AĞAÇLARIN DIŞ ETKENLERE AÇIK KISIMLARI ÖZEL BİR MACUNLA KAPLANIYOR.
AralarInda 6 asrı geride bırakan ve çoğu çınar olan 870 anıt ağacın bulunduğu, tarihi çınarlar şehri Bursa’da, ağaçların dış etkenlere açık kısımları, daha uzun yıllar dayanmasını sağlamak amacıyla özel bir macunla kaplanıyor.
Alınan bilgiye göre, bir ağacın anıtsal olma niteliği, tabiî hayat tarzının benzerlerinden farklı gelişme göstermesi, konumu, yaş, boy, gövde çevresi veya taç yapısının belirli standartlarda ya da üstünde olması, cins, tür varyetesindeki özellikleri, kültür birikimleri, geçmiş tarihi günümüze taşıması özelliklerinden herhangi birine sahip olmasıyla ortaya çıkıyor. Mistik, folklorik veya tarihsel sebeplerle zarar görmeden varlığını sürdüren anıt ağaçlar bakımından zengin olan Türkiye’de, çarpık yapılaşmanın olumsuz etkilerine rağmen hâlâ ‘’Yeşil’’ olarak anılan Bursa, anıt ağaç sayısı açısından öne çıkıyor. Çınarlar, Bursa’daki anıt ağaçların büyük bölümünü oluşturuyor. ‘’Tarihî çınarlar kenti’’nde, 870 anıt ağaçtan 541’i, kayıtlardaki yerini ‘’Doğu çınarı’’ olarak alıyor. Şehirde, ayrıca, 170 saplı meşe ve 87 adi servi de anıt ağaç olarak tescillenmiş durumda.
Büyükşehir Belediyesi, ‘’Ağaç Koruma Politikası’’ çerçevesinde, şehrin karakteristik özelliklerinden biri haline gelen anıt ağaçların bakım, tedavi ve restorasyonunu yapıyor. Çalışmalar çerçevesinde, ağaçların dış etkenlere açık kısımları, daha uzun yıllar dayanmasını sağlamak amacıyla özel bir macunla kaplanıyor. Kullanılan bu ‘’pansukesen izolasyon’’ macununun muhtevasında, bağlayıcı, birleştirici, kurutucu ve antibakteriyel kimyasallar bulunuyor. Su geçirmez, dış etkilere karşı dayanıklı ve ağacın bozulmasını engelleyen özelliğe sahip olan bu macunun dayanıklılık süresi, 20 yılı buluyor.
|