BOĞAZİÇİ Üniversitesi Fizik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Metin Arık, gelecekte kullanılacak ‘’Hızlandırıcıya dayalı enerji üretme teknolojisi’’nde toryumun önemli bir aktör olacağını belirterek, ‘’Hem patlamayan, hem atom bombası yapılamayan bir enerji üretilecek. Tabi Türkiye’de de çok miktarda toryum rezervi olduğu için Türkiye bu işten kârlı çıkacak’’ dedi.
Arık, toryum kullanarak enerji elde etme yöntemine ilişkin bilgi verirken, gelecekte ‘’Hızlandırıcıya dayalı enerji üretme teknolojisi’’nin ön plana çıkacağını, bu teknolojide toryumun önemli bir aktör olacağını söyledi. Toryumun uranyuma benzeyen bir madde olduğunu ancak toryumun zincirleme reaksiyon yapmadığını, toryumun dışardan nötron verildiğinde bölünebildiğini, hiçbir zaman ortaya daha fazla nötron çıkartmadığını anlatan Arık, ‘’Dolayısıyla toryumun patlama tehlikesi yok’’ diye konuştu.
Metin Arık, tek başına toryumdan nükleer enerji elde edilemediğini, toryumun bu yüzden uranyum 235 ile kullanıldığını kaydetti. ‘’Gerekli nötronları bir hızlandırıcıdan elde edilen protonlarla çıkarma yöntemi’’ olan ‘’hızlandırıcıya dayalı enerji üretme teknolojisine’’ değinen Arık, ‘’Bu teknolojide, Avrupa Nükleer Araştırmalar Merkezi’nde (CERN) kullanılan parçacık hızlandırıcısının aynısı kullanılıyor’’ dedi.
Arık, şunları kaydetti: ’’Projenin hızlandırılması için bilgi arttırımı gerekiyor. Türkiye Atom Enerjisi Kurumu yüksek enerji fiziği konusunda gençlerin yetişmesi için her türlü desteği vermekte. Yakın fizik dallarından da yüksek enerji fiziğine şu anda transferler oluyor. Fizikçi sayımız sağlıklı olarak en iyi şekilde artıyor. Hem hızlandırıcı teknolojisi hem yüksek enerji fiziği birbirine çok yakın. Türkiye şimdiye kadar hiç hızlandırıcı çalışması olmadığı için orada yüksek enerji fiziğinde olduğundan daha da geri.’’ Prof. Dr. Engin Arık ile birlikte 6 bilim insanının bu hızlandırıcı projesi çalışmaları için Isparta’ya giderken uçak kazasında öldüklerini anımsatan Arık, ‘’6 bilim şehidi verdik artık bu dâvâ kutsal oldu’’ dedi.
|