Hak-İş tarafından hazırlanan raporda, bu haliyle 10 yıl sonra ortaya çıkacak tabloda Türkiye’nin AB’ye üye olmasını kimsenin kabul etmeyeceği öne sürüldü.
HAK-İŞ'in kayıt dışı istihdama ilişkin raporunda, Türkiye’nin kayıt dışı istihdamla mücadeledeki ‘’kötü tablosunun bir türlü düzelmediği’’ savunuldu. 2000 yılında yüzde 50,6 düzeyindeki kayıt dışı istihdam oranının 2007 sonunda yüzde 46,9’a gerilediği ifade edilen raporda 2008 Haziran itibariyle bu oranın yüzde 46,3 düzeyinde gerçekleştiği kaydedildi. OECD’nin her yıl üye ülkelerdeki iş gücü piyasasını değerlendiren ve gelişmeleri inceleyen İstihdam Görünümü Raporu’nun 2008 verilerine göre Türkiye’nin kayıt dışı istihdam oranı yüksek ülkeler arasında ilk sıralarda yer aldığına işaret edilen raporda, kayıt dışı istihdam sorunu yaşayan Meksika’da bu oranın yüzde 31,5, Kore’de yüzde 25,8 ve Macaristan’da yüzde 19,4 düzeyinde bulunduğu belirtildi. Kayıt dışı istihdamın bir yıl azalan, ertesi yıl yükselen ya da iki yıl azalıp ertesi yıl yükselen bir seyir izlediği vurgulanan raporda, kayıt dışı istihdamın adeta ‘’kaplumbağa hızında’’ gerilediği iddia edildi. Bu durum, ‘’Türkiye’nin kayıt dışı istihdam ile mücadele konusunda bir stratejisinin, eylem planının olmadığının göstergesi’’ olarak değerlendirildi. ‘’Kayıt dışı istihdam ile mücadele konusunda, stratejisi ve hedefleri net belirlenmiş eylem planına ihtiyaç bulunmaktadır’’ denilen raporda, şu görüşlere yer verildi: ’’Kaldı ki ülkemizde Kayıtdışı İstihdamla Mücadele Koordinasyon Kurulu oluşturulmuştur. Bu kurulun sosyal tarafların katkısını da alarak aktif şekilde çalışması gerekmektedir. Ancak görülmektedir ki ne bu kurulun ne de hükümetin kayıt dışı istihdam konusunda bir hedefi ve stratejisi vardır. Bu nedenledir ki Ulusal Program Taslağı’nda bile kayıt dışı istihdamla mücadele konusuna yer verilmemiştir. Bu kurulun oluşturulma amaçlarından biri de kayıt dışı istihdamla mücadele hedefinin, hangi önlemlerin, ne zaman ve ne şekilde ele alınacağının yer aldığı stratejik bir eylem planının hazırlanmasıdır.”
Raporda ayrıca, kayıt dışı ekonominin peşinden getirdiği kayıt dışı istihdamın, kamu finansman dengesinde meydana getirdiği olumsuzlukların yanı sıra yükümlülüklerini tam ve zamanında yerine getirenler aleyhine haksız rekabet ortamı oluşturduğu belirtildi.
|