Prof. Dr. İlker Durak’ın çalışmaları sonucu formüle edilen ‘’Halk Çeşni Bahar’’ isimli ekmek, Büyükşehir Belediyesi’ne ait Halk Ekmek büfelerinde satışa sunuldu.
SON yıllarda artan kalp-damar hastalıkları, tansiyon, şeker, yüksek kolesterol ve obezite gibi ciddî sağlık problemleri artık ‘’ekmekten uzak kalarak değil, doğru ekmek yiyerek’’ kontrol altına alınabiliyor. Ankara Üniversitesi (AÜ) Tıp Fakültesi Biyokimya Anabilim Dalı Öğretim üyesi Prof. Dr. İlker Durak’ın çalışmaları sonucu formüle edilen ‘’Halk Çeşni Bahar’’ isimli ekmek, Büyükşehir Belediyesi’ne ait Halk Ekmek büfelerinde satışa sunuldu. Prof. Dr. Durak, kötü huylu yüksek kolesterolün kalp-damar hastalıklarına zemin hazırladığına ve nişastalı gıdaların sık tüketilmesinin obeziteye yol açabildiğine dikkati çekti. Durak, düzensiz beslenme, genetik özellikler, hareketsiz hayat, hormonlu, ilâçlı ve aşırı gübreleme ile azdırılmış ve genetiğiyle oynanmış gıdaların tüketilmesiyle birlikte orta yaşlarda başta kalp krizi ve damar tıkanıklığı olmak üzere ciddî sağlık sorunlarıyla karşılaşıldığını söyledi. Bu tür hastalıkların oluş sebepleri üzerine yaklaşık 20 yıldır araştırma yaptığını belirten Durak, oksidan ajanların damar yapısını bozduğunu ve antioksidan özellikli tabiî gıdaların buna karşı koruma sağlayabildiğini kaydetti.
|