İZMİR’İN Ödemiş’e bağlı Birgi beldesinde Emine Senver, 40 yıldır ekmek parası uğruna, ağrıyan beline inat çul dokuyor.
Komşusunun tavsiyesiyle evine dokuma tezgahı alarak işe başlayan Senver, meslek edindiği işini torunlarına öğretiyor.
Tarihi yapılarıyla adından söz ettiren Birgi’de ‘’çulfalık’’ adı verilen geleneksel dokuma tezgahında çul dokuyanlar da adeta beldedeki tarihi dokunun bir parçası. Yorucu olmasına karşın ekmek parası için kızı ve damadıyla çul dokuyan 68 yaşındaki Emine Senver de bu kişilerden biri. Emine Senver, yaptığı açıklamada, komşusunun tavsiyesiyle evine dokuma tezgahı aldığını, işi öğrendikten sonra günde 10-12 çul dokuduğunu kaydetti. Çula olan talebin azlığından yakınan Senver, şunları söyledi: ‘’Eskimiş kumaşı olan, örgü kazaklarını söküp ip haline getirmiş olanlar bana getirirlerdi. Bu ipleri dokur çul yapardım ya da hazır kumaş ipleri dokur Birgi’ye ziyarette bulunanlara satardık. Eskileri değerlendirmekte faydalı olan bu iş artık ilgi görmüyor. Yaşım ilerledi. Ağrılarım oluyor 4-5 aydır çul dokuyamıyorum. Kızım ve damadıma da bu işi öğrettim. Sıra torunlarımda. Onların da bir el işleri olsun. Bir zanaatları olsun ellerinde.’’ Damadı Nahit Kar ise kayınvalidesinden öğrendiği meslekle ekmek parası kazanmaya çalıştıklarını söyledi.
|