Yaz mevsimindeki meyve ve sebze bolluğunu kışa taşımak isteyenlerin hazırladıkları yiyecekler, mutfaklardaki yerlerini almaya başladı.
Reçel, pekmez, kayısı kurusu, yufka, salça, mantı, peynir, bulgur, erişte, turşu, salamura yaprak, kurutulmuş sebze ve meyveler gibi kışlık yiyecekler, Anadolu’nun vazgeçilmezleri arasında bulunuyor. Yaz mevsiminde yetişen sebze ve meyvelerin kurutulması, kaynatılması ya da tuzlu suyla salamura yapılması gibi yöntemlerle elde edilen yiyeceklerin en bilinenleri arasında reçel, turşu, salamura yaprak, salça, kurutulmuş meyve ve sebzeler geliyor. Erişte (ev makarnası), mantı, bulgur ve yufka ise kışın tüketilmek üzere hazırlanan yiyeceklerin başında yer alıyor.
Yaz mevsiminde hazırlanan yiyecekler, bölgelere göre değişiklikler gösterse de, temelde aynı ürün gruplarından oluşuyor. Kayısının çok yetiştiği bölgede kayısı reçeli, gülün çok yetiştiği bölgede gül reçeli, vişnenin çok yetiştiği bölgede ise vişne reçeli daha çok yapılıyor.
İMECE USÛLÜ HAZIRLIK
Hazırlanmaları bir hayli zahmetli olan kışlık yiyecekler, Anadolu’da hâlâ imece usulüyle yapılıyor. Komşular, toplanarak her gün bir evin kışlık yiyeceğini hazırlıyor.
Komşularının evinde toplanarak kışlık yiyecek hazırlarken görüşülen ev kadınları, ‘’bir bayanın tek başına mantı yapması zor oluyor. Onun için her gün bir komşumuzun evinde toplanıyor ve o komşumuzun mantısını el birliğiyle yapıyoruz. Ertesi gün ise bir başka komşumuzun işini yapıyoruz. Böylece hem boş zamanımızı değerlendiriyoruz hem de komşumuzun işini bitirmiş oluyoruz’’ dedi.
Erişte kestiklerini, yufka, mantı, reçel, salamura yaprak, bulgur, salça gibi kışlık yiyeceklerini hazırladıklarını belirten Kayserili kadınlar, ‘’Bazı kışlık yiyeceklerimizi ise gerekli meyvelerin henüz olgunlaşmaması nedeniyle henüz hazırlayamadık. Meselâ, henüz üzümler olgunlaşmadığı için pekmez ve kuru üzüm yapılmadı. Onları da İnşallah Ramazan ayında yapacağız’’ diye konuştular.
Kayısı, erik, biber, patlıcan gibi sebze ve meyvelerini kurutan, reçellerini ve salçalarını kaynatan, yapraklarını, yufka, mantı ve eriştelerini hazırlayan kadınlar, Ramazan ayını ve kış mevsimini rahat geçireceklerini ifade ettiler.
AİLE EKONOMİSİNE KATKI
Yaz mevsiminde hazırlanan kışlık yiyecekler, aynı zamanda aile ekonomisine de katkı sağlıyor. Ev kadınları, yaz mevsiminde yetişen sebze ve meyvelerin, kışın market ve manavlarda çok yüksek fiyatlarla satıldığını kaydetti. Hazırladıkları kışlık yiyeceklerle yaz mevsiminde yetişen sebze ve meyveleri, kış aylarında da tatma imkânı bulduklarını belirten kadınlar, ‘’aynı zamanda yazlık meyve ve sebzeleri, kışın yüksek bedel ödeyerek almak zorunda kalmıyoruz. Hazırladığımız yiyeceklerin büyük bir bölümünü de kendi bağ ve bahçelerimizden temin ediyoruz’’ diye konuştu.
|