The Financial Times gazetesi, Türkiye'deki internet sitelerinin, kendi sitelerini kapatılmış gibi göstererek mahkemelerin Youtube'a koyduğu yasakla dalga geçtiğini yazdı. Gazete, "sansürü kınama" hareketi ile 450 kadar sitenin, kendilerini kapatılmış gibi gösteren bir mesajı yayınladıklarını kaydetti.
ATATÜRK'E HAKARET...
2007'de yasalaşan tasarı ile mahkemelerin intiharı ve uyuşturucuyu teşvik, sübyancılık, ahlâksızlık, yasadışı fahişelik ve Atatürk'e hakaret gibi nedenlerle internet sitelerini kapatma yetkisine sahip olduğunu hatırlatan gazete, Google'un sahibi olduğu Youtube'un da birçok kez yasaklandığını vurguladı.
Youtube yasağı dünyanın dilinde
The Financial Times gazetesi, Türkiye’deki internet sitelerinin, kendi sitelerini kapatılmış gibi göstererek mahkemelerin Youtube’a koyduğu yasakla dalga geçtiğini yazdı.
Gazete, “sansürü kınama” hareketi ile 450 kadar sitenin, kendini kapatılmış gibi gösteren bir mesajı yayınladıklarını kaydetti. Gazete, haberinde “2007’de yasalaşan tasarı ile mahkemeler intiharı ve uyuşturucuyu teşvik, sübyancılık, ahlâksızlık, yasadışı fahişelik ve Mustafa Kemal Atatürk’e hakaret gibi nedenler dolayısıyla internet sitelerini kapatma yetkisine sahip oldu. Bu gücü tam manasıyla kullanan hakimler Wordpress, Alibaba.com, Slide.com ve Geocities gibi siteleri geçici olarak kapattı” dedi. Google’un sahibi olduğu Youtube’un, pekçok kez yasakladığını belirten gazete, sitenin Mayıs ayından beri de kapalı olduğunu aktardı. Yasağa karşı hareketin Fırat Yıldız adlı blogcu ile başladığını belirten gazete, Youtube benzeri bir site olan Dailymotion.com’un da yasaklanması ile Yıldız’ın “artık yeter” dediğini yazdı. Yıldız’ın sitesini kapatılmış gibi gösterdiğini belirten Financial Times, bu akıma sinema sitesi sinema.com ve sözlük sitesi Zargan.com gibi sitelerin desteklediğini belirtti. Gazete, bu akıma 450 kadar sitenin dahil olduğunu bildirdi.
853 SİTE KAPATILDI
Türkiye’de ‘zararlı içerik’ dolayısıyla kapatılan internet sitesi sayısı 853’ü buldu. Telekomünikasyon Kurumu’na (TK) bağlı Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı 18 Ağustos 2008 tarihi itibariyle 612’si resen, 241’i de yargı kararıyla olmak üzere toplam 853 internet sitesinin erişimini engellemiş durumda. Sitelerin yasaklanma gerekçelerine bakıldığında “çocukların cinsel istismarı”, “müstehcenlik” ve “Atatürk aleyhine içerik” konuları başı çekiyor.
YOUTUBE YASAĞI 3.5 AYI GEÇTİ
YouTube.com, içeriğinde Atatürk’e hakaret bulunan videolardan dolayı ilk kez geçen yılın Mart ayında yasaklanmıştı. Sitede yasağa konu içeriğin temizlenmesinin ardından engelleme ortadan kalkmıştı. Ardından yine Atatürk’e hakaret ettiği ifade edilen videoların bulunmasıyla, site yeniden kapatıldı. Bu kez Youtube’a üç farklı yasak kararı çıktı. 24 Nisan 2008, 30 Nisan 2008 ve son olarak da 5 Mayıs 2008 tarihli mahkeme kararları kapatmaya hükmetti. Bu üç kapama kararının ikisi yasak gerekçesi içeriğin kaldırılmasının ardından ortadan kalktı. 5 Mayıs’ta Ankara 1. Sulh Ceza Mahkemesi’nin aldığı yasak kararı ise halen uygulanmaya devam ediyor.
|