Ergenekon soruşturmasında gözaltına alınanların kimliklerine bakarken, gazetelerden birinde şu başlığa rastladım:
‘Özkök’ü dinlemeye çalışan ‘Sarı Levent’ de sorguda.’
Başlığın hemen altındaki başlık kadar çarpıcı paragraf da şöyleydi: Darbe planlarında Şener Eruygur’la birlikte hareket ettiği ileri sürülen eski Jandarma İstihbarat Daire Başkanı emekli Tuğgeneral Levent Ersöz de Ergenekon kapsamında gözaltına alındı.
Emekliliğe ayrılan Ersöz’ün, Ankara’da 2003 yılı sonu ve 2004 yılı başlarında, darbeye karşı çıkan eski Genelkurmay Başkanı Hilmi Özkök ve bazı üst düzey komutanların telefonlarının dinlenme girişiminde parmağı olduğu iddia ediliyor.
Sarıkız ve Ayışığı darbe palanlarında Eruygur’la birlikte hareket ettiği ileri sürülen ve Ergenekon operasyonun kilit isimlerinden Jandarma İstihbarat eski Daire Başkanı Levent Ersöz’ün adı Hakkári’de Serdar Tanış ve Ebubekir Deniz’in Silopi Jandarma Karakolu’nda kaybolmasıyla ilk kez gündeme geldi. Olayı soruşturması gereken Alay Komutanı Albay Levent Ersöz generalliğe terfi ettirildi ve Jandarma İstihbarat Daire Başkanlığı’na atandı.’
***
‘Levent Ersöz’ün adı yedi yıl önce Hakkári’de Serdar Taniş ve Ebubekir Deniz’in Silopi Jandarma Karakolu’nda kaybolmasıyla ilk kez gündeme geldi’ cümlesi alıp beni o günlere götürdü.
Birkaç kişi olayın peşine düşüp yetkililerle görüşmek için Silopi’nin yolunu tutmuştuk...
Olayın devamı internet hafızasına şöyle kazınmıştı:
Kayıpların yakınları Türkiye’de sonuç alamayınca Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) başvurdu.
Mahkeme kararında ayrıca dönemin Şırnak İl Jandarma Komutanı Levent Ersöz’ün duruşmaya getirilmediği, 25 Ocak 2001’de Serdar Tanış’ı telefonla arayan jandarma görevlisinin isminin mahkemeye bildirilmediği, savcılıkça yürütülen soruşturmadaki evrakın ‘gizlilik’ kararı nedeniyle mahkemeye sunulmadığı sonucuna varıldı ve Türkiye toplam 190 bin Avro tazminat ödemeye mahkûm edildi.’
***
Türkiye mahkûm oldu ama...
Alay Komutanı Albay Levent Ersöz generalliğe terfi ettirildi ve Jandarma İstihbarat Daire Başkanlığı’na atandı.
Sonrasını gene dünkü gazetelerden okuyalım:
‘Sarıkız’ ve ‘Ayışığı’ darbe girişimlerinde Eruygur ve dönemin Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Aytaç Yalman’ın sağ kolu olarak çalışan Levent Ersöz, istihbaratı yeniden yapılandırdı.
Emekli Albay Erdal Sarızeybek tarafından kaleme alınan ‘Ya Gazi Paşa Duyarsa’ adlı kitapta, Ersöz’ün, AK Parti’ye darbe girişimlerine karşı çıkan eski Genelkurmay Başkanı Hilmi Özkök’ün telefonlarını dinlemeye çalıştığı ileri sürülmüştü.
Kitapta Ersöz’ün Urfa’da görevli istihbarat yüzbaşısı Selçuk Sazaklı’dan dokuz telefonun üç aylık dökümünü istediği, Sazaklı’nın durumu aktardığı komutanı Albay Erdal Sarızeybek’in Türk Telekom’dan istenilmesi gerektiği halde alaydan telefon dökümlerinin istenmesinden şüphelendiği belirtildi.
Sarızeybek’in ‘Bizden dökümünü istediler’ dediği telefon numaralarının, darbeye karşı çıkan Genelkurmay Başkanı Hilmi Özkök ile üst düzey bazı komutanlara ait olduğu anlaşıldı.
Orgeneral Şener Eruygur emekliye ayrılınca, Jandarma İstihbarat Dairesi Başkanı Levent Ersöz de görevden alındı. Bilecik’e tayini çıkan Ersöz, bir yıl sonra emekli edildi.’
***
Emeklilik sonrası ‘faaliyetlerine’ ait bilgilere de dün bizim Star’da rastladım:
‘Şener Eruygur’un Jandarma Genel Komutanı olduğu dönemde çalıştığı ekibi, emekliliğinin ardından da yanından ayırmadığı belirlendi.
Eruygur, Ersöz ve Uğur’un emekli olduktan sonra da istihbarat çalışmalarına ara vermedikleri, Ergenekon yapılanması içerisinde faaliyetlerini sürdürdükleri belirlendi. Eruygur’un bütün illegal istihbarat ve takip işlerini bizzat Atilla Uğur ve onun kurduğu özel bir ekibin gerçekleştirdiği tespit edildi.’
***
Yaşamı yorumlamaya çalışan bizim gibiler için hayat, açılıp kapanan parantezler toplamıdır...
Yedi yıl önce ‘kaybedilen’ iki kişinin peşine düştüğümüz karabasan türü bir gezide duyduğum bir isimle açılan bir parantez, dün bir farklı bir biçimde kapandı...
O parantezin içinin doldurulmasını ve anlatmaya çalıştığım portrenin değerlendirmesini ise Ergenekon üzerinde daha soğukkanlı düşünmek isteyenlere bırakıyorum.
Star, 3 Temmuz 2008
|