Çin'de ‘’Hereke’’ adıyla halı üretebilmek için bir yerleşim birimine bu ismin verildiği, üretilen düşük kalitedeki halıların ucuz fiyattan satıldığı bildirildi.
Hereke Halıcılar Derneği Başkanı Erhan Ör, 1843’te dönemin padişahı Sultan Abdülmecit tarafından kurulan Hereke Fabrika-i Humayun’unda üretilmeye başlanan Hereke halısının dokunuş özelliği itibariyle kalitenin ve görkemin simgesi haline geldiğini savundu.
Hereke halısının dünyanın hemen her yerinde müşterisi olduğunu söyleyen Ör, ‘’Hereke halısının piyasasını dünyadaki rekabet olumsuz etkiliyor.
Dünya pazarında ilgi gören halılarımız son dönemde Çin, Afganistan ve İran gibi ülkelerde taklit edilmeye başlandı. Bunun da ötesinde pek çok halı ‘Hereke’ adı kullanılarak satılıyor. Bugün Çin’de dokunan ipek halıların çoğunun ‘Hereke’ markası kullanılarak satıldığını biliyoruz’’ diye konuştu. Çin’de bir yerleşim birimine ‘’Hereke’’ adının verildiğini de dile getiren Ör, şöyle devam etti: ‘’Aldığımız duyumlara göre, Çin halılarında ‘Hereke’ adının kullanımını yasal hale getirmek için Çin’deki bir yerleşim birimine ‘Hereke’ adı verilmiş. Kullanıcılar Hereke halılarının Çin’de de üretildiğini düşünüyor. Oysa Çin’de üretilenler ‘Hereke’ adıyla satılan ‘Çin halısı’dır. Bu halılar ‘ipek’ denmesine rağmen yüzde 100 ipek değil. Tamamen ticarî amaçla yapılan bu halılar el dokuması da değil. Tüketicinin bu farkı anlayamamasından dolayı ‘Hereke’ adıyla satılan bu halılara itibar ediliyor.’’ Hereke’de üretilen halıların tamamına Osmanlıca ‘Hereke’ yazdığını bildiren Ör, ‘’Bu da Hereke halısının orijinal olduğunun bir bakıma sembolü oluyor. Ancak yurt dışında üretilen halılara da bu imzayı koyduklarını görüyoruz. Hatta pek çok kere firma ismimizi de taklit ettiklerine şahit olduk’’ diye konuştu.
|