Maddî imkânsızlıklar ve doktor yetersizliği sebebiyle yıllarca göremeyen katarakt hastalarının talihsizliği Türkiyeli yardım kuruluşlarının ve gönüllü doktorların bölgeye gitmesiyle değişmeye başladı.
Sağlık Bakanlığı ve Türk İşbirliği Kalkınma Ajansı(TİKA)’nın destek verdiği İHH İnsani Yardım Vakfı ve Dayanışma Vakfı işbirliğiyle hayata geçirilen “Afrika Katarakt Projesi” Sudan’da devam ediyor. Sudan’ın başkenti Hartum’da katarakt ameliyatları için “Türk Göz Hastanesi” açıldı. 2007 Eylül ayından beri bu hastanede 5 bin kişi ameliyat ettirilerek ışığa kavuşturuldu. 20 bin kişi de muayene edildi. Önceki gün ise hastanenin resmi açılışı yapıldı. Açılışa katılan Sudan Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Dr. Abdulkadir Kemal, kendilerine yardım elini uzatan Türkiye halkına minnettar olduklarını söyledi.
Açılışa katılan bir diğer isim Sudan Körlükle Mücadele Projesi Başkanı Dr. Kemal Haşimi de, Sudan’da her yıl 1000 çocuğun katarakt hastalığı yaşadığını ifade etti. Haşimi, “Nüfusumuzun yüzde 4’ü görme problemi yaşıyor. Bu problemin üstesinden gelmek için her yıl 200 bin katarakt ameliyatı yapmalıyız. Bu noktada Türkiyeli kardeşlerimizin başlatmış oldukları kampanya bizi fevkalade memnun etmiş, bu yöndeki umutlarımızı artırmıştır” dedi. Türkiye Sudan Büyükelçisi Fatih Ceylan ise katarakt projesiyle ilgili olarak, “Bu proje aynı zamanda Afrika ile Türkiye arasında önemli bir köprü kurmaktadır. Türkiye’de Afrika’nın, Afrika’da Türkiye’nin tanınmasına önemli katkılarda bulunmaktadır” şeklinde konuştu.
İHH Yönetim Kurulu Üyesi Hüseyin Oruç da, “6 Afrika ülkesinde ameliyatlar yaptık. Benin’de 390, Gana’da 281, Togo’da 300, Çad’da 150, Nijer’de 165 ve Sudan’da 5 bin katarakt hastası, ameliyat edildi. Sudan’daki bu hastanemizde günlük ortalama 35 kişiyi ameliyat ediyoruz. Gerekli alt yapının tamamlanmasıyla Afrika’nın diğer 4 ülkesi Somali, Etiyopya, Burkina Faso ve Mali’de de ameliyatlar başlayacak” dedi. Türk Göz Hastanesi’nin resmi açılışına Rusya, Cibuti, Mısır, İspanya ve Brezilya’nın büyükelçileri de katıldı. Dr. Rukiye nöbeti başka bir doktora devretmeye hazırlanıyor Katarakt ameliyatlarını hiçbir fedakârlıktan kaçınmayarak Afrika’ya giden gönüllü doktorlardan oluşan Çöl doktorları yapıyor. Sağlık Bakanlığı’nın idari izinli saydığı bu doktorlar bir ay bölgede kalıyor. Daha sonra başka doktorlar geliyor. Dr. Rukiye Uslup da yaklaşık bir aydır Hartum’da katarakt hastalarını ameliyat ediyor. 300 kişiyi ameliyat etmiş. Birkaç gün sonra Türkiye’ye dönüyor. Onun yerini Çöl Doktorlarından başka bir gönüllü doktor alacak.
Rukiye Uslup, duygularını anlatırken “Bu insanların gözlerinin açılmasına vesile olduysak ne mutlu bize. İçim rahat bir şekilde ülkeme dönüyorum. Geride gözleri açılan 300 kişiyi bıraktım. Göz doktoru meslektaşlarıma sesleniyorum. Burada şartlar kötü değil. İHH ve Dayanışma Vakfı, bütün imkânları sağlıyor. Bir ay Türkiye’den ayrılmak uzun bir süre değil. Ama bu insanların hayatları boyunca görmeden yaşamaları kadar uzun bir süre olamaz” diye konuştu. Sudan’da 2 milyon katarakt hastası var. Sudan, Afrika’nın en büyük ülkesi. Türkiye’nin yaklaşık 3 katı büyüklükte bir ülke olan Sudan’da katarakt vakası sayısının 2 milyonun üzerinde olduğu tahmin edilmektedir. Doktor yetersizliği ve maddi imkânsızlıklar sebebiyle yüz binlerce insan yıllarca görememekte, hatta çoğu ışığa kavuşamadan ölmekte. Katarakt Projesi, aynı zamanda yerel doktorların katarakt ameliyatlarını yapacak uzmanlığa erişmelerini de sağlıyor.
BİZ GÖRÜRSEK, ONLAR DA GÖRECEK
Türkiye’nin Sudan Büyükelçisi Fatih Ceylan, Sudan ile Türkiye’nin tarihten gelen dostukları olduğunu hatırlatarak, “Ancak medya, zaman zaman yaptığı yayınlarla bu dostuğa zarar veriyor. Ocak ayında gerçekleşen Sudan Cumhurbaşkanı Beşir’in Türkiye ziyareti buna bir örnek. Bazı yazarlar, Amerikan gazetelerinin bakışıyla ziyareti değerlendirdi ve bence çok yanlış yaptı. Genelde Afrika ve özelde Sudan ile tarihe dayalı ilişkilerimiz var ve bu ilişkileri geliştirmeyiz” şeklinde konuştu. Aynı toplantıya katılan Sudan Türk İşadamları Derneği Başkanı Oktay Ercan da, “Sudan bugün için gelişmemiş görünüyor. Ama yapılan yatırımlar Hartum’un 10 yıl sonra Dubai olmasını sağlayacak. Türkiye burayı ihmal etmemeli ve kapılarını açmak için geç kalmamalı” dedi.
|