Dışişleri Bakanı ve Başmüzakereci Ali Babacan, Karadeniz Ekonomik İşbirliği Örgütü (KEİ) ve AB işbirliğinin büyük bir potansiyeli olduğunu ve karşılıklı çıkara dayanan verimli fırsatlar içerdiğini söyledi.
Dışişleri Bakanı Babacan, Ukrayna’nın başkenti Kiev’de düzenlenen, AB ve Karadeniz Bölgesi Dışişleri Bakanları toplantısında konuşma yaptı. Karadeniz üzerindeki uluslararası ilginin giderek arttığını belirten abacan, artan bu uluslararası ilginin arkasındaki nedenleri analiz etmek ve anlamanın örgütün geleceği açısından son derece önemli olduğunu bildirdi. KEİ’nin 1992’de kurulduğunu hatırlatan Babacan, örgütün kuruluş amacının Karadeniz ülkeleri arasındaki ekonomik işbirliğini, bölgedeki barış ve istikrarı güçlendirmek olduğunu kaydetti. KEİ’nin gözlemci ülke sayısının asıl ülke sayısından daha fazla olduğuna işaret eden Babacan, “AB-KEİ ilişkileri açısından, AB’ye KEİ gözlemci statüsünün verilmesiyle iki örgüt arasında karşılıklı çıkara dayanan verimli bir işbirliğinin temeli atılmış oldu” dedi.
Babacan, KEİ içinde AB üyesi olan ülkelerin de bulunduğunu, Türkiye’nin de üyelik müzakeresi sürdürdüğünü hatırlatarak, şunları kaydetti: “Bu nedenle KEİ bölgede AB’nin zaten doğal bir partneri. Bazı AB üyesi ülkelerin bölge ile ve özellikle KEİ ile derin bir işbirliği yapma konusunda gönülsüz olduklarını biliyoruz. Ancak hiçbir AB ülkesi de örgütü küçümseyemez. Şimdi AB’nin Karadeniz ile ortak bir sınırı var ve bu da AB’nin bölgenin bir aktörü haline geldiğini gösteriyor.”
KEİ’nin bölgesindeki en kapsayıcı uluslararası örgüt olduğunu söyleyen Babacan, bunun AB’ye bölgede birçok alanda işbirliği yapma fırsatını doğurduğunu ifade etti. AB ile KEİ arasında kurumsal bir ilişki kurulmasının iki tarafın da çıkarlarına hizmet edeceğine inandığını belirten Babacan, bu toplantının böylesi bir ilişkinin başlangıcı olarak kabul edilebileceğini vurguladı.
Bu arada, Dışişleri Bakanı Babacan, toplantı çerçevesinde Arnavutluk Dışişleri Bakanı Lulzim Başa ile bir araya geldi.
|