Demokratik toplumlarda çoğunluğun talebinin yerine getirilmesinin normal olduğu belirten Atatürk Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölüm Başkanı Doç. Dr. Uğur Yavuz, ulusal ve yerel basının, toplumun değerlerine ters düşecek, kültürünü zedeleyecek haberlerden kaçınması gerektiğini dile getirdi.
Meydanın çatışma ve kamplaşmaya sebep olacak haber yapmamasının önemine değinen Doç. Dr. Yavuz, gazetelerin ideoloji veya fikirlerini yayın politikalarının birinci parametresi haline getirmelerinin, toplumda kaosa sebep olabileceği uyarısında bulundu. Demokratik toplumda çoğunluğun isteğine ‘üniversitelerdeki başörtüsü sorununu’ örnek veren Yavuz, “Toplumun büyük bir çoğunluğu tarafından talep edilen bu isteğe başta medya olmak üzere toplumun her kesimi istemese de saygı göstermek zorundadır. Medya, çoğunluk için sorun teşkil eden bir konuya sağduyulu yaklaşmalıdır” dedi.
Bir gazetenin fikrini ‘olmazsa olmaz’ şeklinde okuyucuya sunmaması gerektiğinin altını çizen Yavuz, “Belli bir düşüncenin, ideolojinin ve fikrin gazetesi habere tek yönden bakar. Bir gazetenin fikri veya düşüncesi olabilir ancak bunu toplumsal kamplaşmaya neden olacak şekilde, yayın politikasının birinci parametresi haline getirmemelidir” diye konuştu.
Gazetecinin olaylara sürekli ‘kötü’ yönden bakmamasını da tavsiye eden Yavuz, medyanın sadece haber verici değil, eğitici bir görevinin olduğunu da hatırlattı.
Yavuz konuşmasını şöyle bitirdi: “Bir öğretmen bir sınıfa ulaşır ama bir gazete milyonlara ulaşır. Bir gazeteci araştırdığı haberi isterse silâh gibi isterse toplumun faydasına olacak şekilde kullanır. Öğrencilerimize bölümümüzde bu ilkeleri gözeterek ileride meslek hayatlarını sürdürmeleri tavsiyelerinde bulunuyoruz.”
|