Uzmanlar, Kurban Bayramı ile değişen beslenme alışkanlıları sebebiyle vatandaşları uyarıyor. Etlerin sebzelerle birlikte pişirilmesi ve tüketilmesinin, ‘sağlıklı beslenme’ açısından önemli olduğu belirtildi.
Bayramda, şeker ve şekerli besin tüketiminin yanı sıra et tüketiminin de arttığına işaret eden uzmanlar, özellikle şişmanlık, yüksek tansiyon, kalp-damar, mide ve şeker hastalığı olan kişilerin beslenmelerine dikkat etmeleri gerektiğini ifade ediyor.
Kurban Bayramı nedeniyle vatandaşları kurban etini hemen tüketmemeleri konusunda uyaran Osmaniye Sağlık İl Müdürü Dr. Mehmet Cingöz, etlerin sebzelerle birlikte pişirilmesi ve tüketilmesinin, ‘sağlıklı beslenme’ açısından önemli olduğunu söyledi.
Kırmızı etin sindirimde zorluğa yol açtığını aktaran Dr. Cingöz, “Bu nedenle özellikle mide-bağırsak hastalığı olan kişiler kurban etlerini hemen tüketmemeli, buzdolabında birkaç gün beklettikten sonra, haşlama veya ızgarada pişirme yöntemiyle pişirerek tüketmeli. Yağlı etlerin doymuş yağ ve kolesterol içeriği daha yüksek olduğu için, kalp-damar hastalığı, diyabet ve yüksek tansiyonu olan kişiler, Kurban Bayramı’nda yağsız veya az yağlı etleri tercih etmeli, kısıtlı miktarlarda tüketmeli ve aşırıya kaçmamalı” dedi.
KALP SAĞLIĞI İÇİN KIRMIZI ETE DİKKAT!
Kırmızı et tüketiminin kalp ve damar hastalıklarına erken davetiye çıkarttığını kaydeden Dr. Cingöz, özellikle orta yaş ve üzeri insanların, kırmızı et tüketiminde dikkatli olmaları gerektiğini hatırlattı. Bayram süresince beslenme düzeninde değişiklikler olacağına dikkat çeken Cingöz, şöyle dedi: “Kurban Bayramı’nda kırmızı et tüketimi artacak. Ayrıca, sakatat ve kuyruk yağı tüketimi kan kolesterol düzeyini doğrudan yükselten sebeplerden. Bilindiği gibi kolesterol düzeyinin yüksek olması kalp ve damar hastalıklarını erken davet ediyor. Bu nedenle kurban etleri ve elde edilen iç yağı, kuyruk yağı gibi hayvansal yağların ‘ziyan olmasın’ düşüncesiyle aşırı tüketiminden kaçınılmalı.”
|