Uluslararası Af Örgütü Kampanyalar Koordinatörü Hakan Genç, “Alo Şiddet Hattı’’ oluşturulmasını istediklerini belirterek, “Şiddet gören kadınlara, adlî destek de dahil olmak üzere gerekli yardımın yapılması için Alo Şiddet Hatları ilk ve çok önemli bir aşama’’ dedi.
ANKARA - Uluslararası Af Örgütü Kampanyalar Koordinatörü Hakan Genç, yaptığı açıklamada, kadınların hem aile içinde hem de toplumda şiddete maruz kaldığını söyledi. Uluslararası Af Örgütü’nün Mart 2004’de ‘’kadına yönelik şiddet bir insan hakkı ihlâlidir’’ sloganıyla başlattığı ‘’Kadına Yönelik Şiddete Son’’ kampanyası çerçevesinde, kadınlara uygulanan şiddeti bütün dünyada önlemeye çalıştığını hatırlatan Genç, kampanya kapsamında yetkililerden kadın sığınma evlerinin sayısının arttırılmasını ve ‘’Alo Şiddet Hattı’’ kurulmasını istediklerini belirtti.
Kadınlara yönelik her türlü şiddetin önlenmesi amacıyla çıkarılan yasaların işlerlik kazanması üzerine çalışmalar yaptıklarını anlatan Genç, ‘’Kadına Yönelik Şiddete Son’’ kampanyasının 2010 yılına kadar sürdürme kararı aldıklarını, ancak bu tarihten sonra da Türkiye’deki duruma göre kampanyaya devam etmeyi planladıklarını kaydetti. Genç, ayrıca erkeklerin de kadına yönelik şiddet konusundaki çalışmalara katılmasını sağlamaya çalıştıklarını ifade etti.
SIĞINMA EVLERİNİN KADINLARA KATKILARI
‘’Aile içi şiddet olaylarında kadınların, kalmak için güvenli bir yere acil ihtiyaçları oluyor’’ diyen Genç, birçok kadının şiddetten kaçarken yanlarına bir şey alamadan evlerinden ayrılmak zorunda kaldıklarını anlattı. Sığınma evlerinin amacının, kadınları maruz kaldıkları şiddetten uzaklaştırmak olduğuna ifade eden Genç, Türkiye’de sığınma evlerinin sayısının arttırılmasını istediklerini kaydetti.
Sığınma evlerinin, kadınlara ‘’şiddetten uzak bir hayatın mümkün olduğunu’’ gösterdiğini belirten Genç, ayrıca kadınların şiddet dolayısıyla kaybettikleri öz güvenlerini sığınma evleri aracılığıyla geri kazanabileceklerini söyledi.
ALO ŞİDDET HATTI
Genç, Türkiye’de şiddete uğrayan kadınların rahatlıkla ulaşabilecekleri bir hatta ihtiyaç duyulduğunu söyledi. Kadınların çoğunun şiddete uğradıklarını kimseye anlatmadıklarını ifade eden Genç, ‘’şiddet gören kadınlara, adlî destek de dahil olmak üzere gerekli yardımın yapılması için bu hatlar ilk ve çok önemli bir aşama’’ dedi. Bu hatlarda eğitimli ve profesyonel kişilerin çalışması ve her gün her saat Türkiye’nin her yerinden ulaşılabilir olması gerektiğini belirten Genç, ‘’Avrupa’da bu konuda birden fazla dilde hizmet veren acil yardım hatları var. Bu hatlar Türkiye’de de yaygınlaştırılmalı. Ayrıca hat sadece yerelde değil, tüm Türkiye’yi kapsayacak şekilde olmalı’’ diye konuştu.
|