Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, ‘’Biz, Balkanlardaki mevcut tüm sorunların, medeniyetler çatışmasına değil, medeniyetler ittifakına örnek olacak bir şekilde çözüme kavuşturulmasını arzuluyoruz’’ dedi.
Cumhurbaşkanı Gül, resmi ziyaret için Ankara’da bulunan Sırbistan Cumhurbaşkanı Boris Tadiç onuruna Çankaya Köşkü’nde akşam yemeği verdi.
Yemeğe, TBMM Başkanı Köksal Toptan, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç, Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik’in de aralarında bulunduğu davetliler katıldı.
Cumhurbaşkanı Gül, burada yaptığı konuşmada, Boris Tadiç’in Türkiye’yi ziyaret eden ilk Sırbistan Cumhurbaşkanı olmasından mutluluk duyduğunu belirterek, ziyareti, Türkiye ile Sırbistan arasında son yıllarda yeniden canlanan ilişkilerin önemli bir adımı olarak gördüğünü kaydetti.
Tadiç’in geçmişte yaşanan bazı acı gelişmeleri tarihe mal edecek cesaret, vizyon ve açık yürekliliği gösterdiğini, tüm savaş suçlularının cezalandırılmalarını savunduğunu anlatan Cumhurbaşkanı Gül, bu yoldaki çabalarını da takdirle karşıladığını vurguladı.
Sırbistan’ın bu aşamalardan sonra Avrupa ile bütünleşme sürecini tamamlaması sonucunda, bölgede istikrar sağlayan bir ülke konumuna geleceğine olan inancını dile getiren Cumhurbaşkanı Gül, şunları söyledi: ‘’Önümüzdeki görünür gelecekte tüm Balkanların Avrupa Birliği ile bütünleşecek. Bu sayede sınırların kalkacak.İnsanlar, mallar ve sermaye serbestçe dolaşacak. Biz, Balkanlardaki mevcut tüm sorunların, medeniyetler çatışmasına değil, medeniyetler ittifakına örnek olacak bir şekilde çözüme kavuşturulmasını arzuluyoruz. Zaten, benimsediğimiz evrensel değerler bunu gerektirmektedir.
Bölgenin istikrarı bakımından büyük rol oynayacağını düşündüğümüz Sırbistan’ın da bölgemizde mevcut sorunların, barış ve istikrara katkıda bulunacak, uzlaşı ve hoşgörü kültürünün yerleşmesine hizmet edecek şekilde çözümlenmesi yolunu tercih edeceğinden eminiz.’’
Gül, sözlerini şöyle sürdürdü: ‘’Bugün, Balkan coğrafyası geleceğe birlikte uzanacağımız ortak yaşam alanımızdır. Kültürlerimiz arasındaki benzerliklerin, Avrupa şemsiyesi altında yaşamayı umduğumuz gelecekte daha da yakınlaşmamıza katkı sağlayacağına şüphe yoktur. Bölgemizde ‘inatlaşma’ döneminin sona ermesi ve bölgede hoşgörü anlayışının yerleşmesi için ‘inatla’ çalışmamız gerektiğini vurgulamak istiyorum.’’
AVRUPA’NIN SINIRLARI TARTIŞILIYOR
Sırbistan Cumhurbaşkanı Boris Tadiç de konuşmasında, Avrupa’nın sınırlarının tartışıldığı, ‘Avrupa nerede bitiyor’ sorusunun sıkça sorulduğu bu dönemde, her iki ülkenin Avrupa’da olduğunu düşündüğünü belirtti. Tadiç, ‘’Avrupa ne Türkiyesiz ne de Sırbistansız bir bütündür’’ dedi.
Bugünlerde alınan önemli kararların, Avusturya’dan Irak’a dünyanın bir çok bölgesini etkileyeceğini belirten Tadiç, bu bölgede medeniyetlerin çatışması değil, birleşmesinin söz konusu olması gerektiğini ifade etti.‘’Halklarımızın çıkarlarını savunurken vizyonlarımızı ve halklarımızın ortak çıkarlarını da savunmamız gerekiyor’’ diyen Tadiç, Sırbistan’da yaşanan en büyük sorunun Kosova’nın statüsüyle ilgili olduğunu kaydetti.
Tadiç şunları kaydetti:’’Biz Arnavut vatandaşlarımızla birlikte yaşamak istiyoruz. Biz barış mesajı göndermek istiyoruz ve savaşmak istemiyoruz. Sadece Sırbistan’ın değil Bosna-Hersek’in ve diğer cumhuriyetlerin toprak bütünlüğünün korunmasını istiyoruz. Farklı bir bakış açısı olumsuz sonuçları getirebilir.’’
TADİÇ: ’VİZYONUMUZ NETTİR, AB’YE ÜYELİK
Sırbistan Cumhurbaşkanı Boris Tadiç, vizyonlarının AB’ye üyelik olduğunu belirterek, ‘’Türkiye’nin de AB’ye üyelik amacı var. Yani stratejik hedefimiz aynı. Görüyoruz ki aynı yolda yürüyoruz’’ dedi. Cumhurbaşkanı Tadiç, beraberindeki iş adamları heyetiyle birlikte Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) bünyesinde faaliyet gösteren Türk-Sırp İş Konseyinin İstanbul’da düzenlediği toplantıya katıldı. Konuk Cumhurbaşkanı burada yaptığı konuşmada, Türkiye’de bulunmaktan onur duyduğunu, siyaset ve iş dünyası temsilcileriyle bir arada olmaktan büyük keyif aldığını söyledi. Tadiç, ticari ilişkilerde son bir kaç yıldır ilerleme kaydedilse de bunun istenilen derecede olmadığına dikkat çekti. Tadiç, Türkiye’nin Sırbistan’a model teşkil ettiğini belirterek, ‘’Türkiye’nin Avrupa’ya giden en güzel yolu Sırbistan... Bunu göz ardı edemeyiz. Neden Türkiye ve Sırbistan bunu daha önce kullanamadı anlayamıyorum. En hızlı adımlarla en kolay ilerleyecek noktalarda buluşabilirdik’’ diye konuştu.
|