TÜBİTAK’ın geliştirdiği ücretsiz bilgisayar işletim sistemi Pardus’un 2008 sürümü için hazırlıkların sürdüğü bildirildi.
İşletim sistemini geliştiren ekibin başkanı TÜBİTAK Ulusal Elektronik ve Kriptoloji Araştırma Enstitüsünden (UEKAE) Doç. Dr. Erkan Tekman, yaptığı açıklamada, 2003 yılı başında başlatılan ‘’e-dönüşüm Türkiye Projesi’’ kapsamında geliştirilen Pardus’un, bilgisayar yazılımlarında dışa bağımlılığın azaltılması, kişisel ve kurumsal güvenliğin artırılmasını amaçladığını kaydetti.
Pardus’un, RTÜK’ün yayın arşivleme sistemlerinde kullanıldığını, Millî Savunma Bakanlığının Türkiye genelinde askeralma dairelerindeki 4 binden fazla bilgisayarda kullanımının ise yakında devreye gireceğini ifade eden Tekman, ‘’Bireysel kullanıcıların sayısı ise 50 bin civarında. 2007’nin ikinci yarısında kurumsal kullanıcı sayısını artırmaya çok çalışmadık. Beklentimiz, ASAL gibi büyük kuruluşların Pardus’u kullanmaya başlaması ve bir örnek oluşturur hale gelmesi’’ dedi.
Gelecek 5-6 ayda, Pardus’la ilgili yazılım ya da hizmet sağlayan çeşitli çözüm ortaklarının ortaya çıkacağını kaydeden Tekman, şunları kaydetti: ‘’Şu anda çok yeni olduğu için bunların hangi konularda gerçekleşeceğini söylemek zor. Ancak, çözüm ortaklarının ortaya çıkması, projenin başından beri amaçlarımızdan biri. Pardus’la ilgili her şeyi TÜBİTAK’ın yapmasından çok, birçok kurum ve gönüllünün bilgi alış verişi içinde olması ve katkı sağlamasını istedik. Bu beklentilerimiz gerçekleşmeye başladı.’’
2008 PARDUS YILI OLACAK
Tekman, 3 ayda bir güncel sürümü çıkarılan ve adını soyu tükenmiş ‘’Anadolu Parsı’’ndan alan Pardus’un şu anda ‘’2007.2’’ sürümünün kullanımda olduğunu, Kasım ayında ‘’2007.3’’ sürümünü çıkaracaklarını belirterek, ‘’Bu sürüm, 2007.2 sürümünden beri yaptığımız güncelleştirmeleri içerecek. Ancak asıl hazırlığımızı, 2008’in ilk çeyreğinde çıkaracağımız sürüm için yürütüyoruz’’ dedi.
|