ABD Dışişleri Bakanlığının üç numaralı ismi Nicholas Burns, gelecek hafta başlayacağı İstanbul ve Ankara’yı kapsayan Türkiye ziyareti öncesinde Türk-Amerikan ilişkilerinin geleceğine ilişkin mesajlar verdi.
Dışişleri Bakan Yardımcısı Burns, Washington’daki düşünce kuruluşlarından Atlantik Konseyi tarafından düzenlenen ve Türkiye ile ilgilenen önemli isimlerin katıldığı toplantıda yaptığı konuşmada, “Türkiye ile ilişkilerimizde önemli bir zaman. Türkiye, yeni hükümetini seçti. İlişkilerde yeni bir dönem başlıyor” dedi.
Toplantıda, ABD’nin eski Ankara Büyükelçilerinden ve daha önce Burns’ün görevinde bulunan Marc Grossman’ın sunduğu Burns, “Irak, İran ve Suriye’ye komşu olan Türkiye’nin, 2008 yılında ABD ile bağlantısının çok daha önemli hale geleceğini” vurguladı. Burns, “Türkiye, Orta Doğu’daki olayları daha derin bir şekilde anlamamıza yardım edebilir. Biz iyi dinliyoruz. Ancak Türk yetkililerinin, dünyanın bu bölgesindeki stratejik zorluklara cevap verilmesinde katılımcı olmasına ihtiyacımız var” diye konuştu.
Türkiye’nin enerji koridoru olarak önemine değinen Burns, “İran ile Türkiye arasında imzalanan gaz anlaşmasından rahatsızlık duyduklarını” belirtti ve “dünyanın kesinlikle İran’ı desteklememesi, yaptırım uygulaması gerektiğini” söyledi.
Burns, “Orta Doğu’da barış ve güvenliğin geleceği, başta Türkiye ve ABD olmak üzere diğer ülkelerin vereceği doğru kararlara dayanıyor” ifadesini kullandı.
“ABD’nin Irak’taki tutumu yüzünden Türkiye’de Amerikan karşıtlığının arttığını” belirten Burns, “buna karşın ilişkilerde tezkere döneminin ardından yaşanan sıkıntıların artık geride kaldığı inancının hem Ankara hem de Washington’da kuvvetlendiğini” söyledi.
Burns, ‘’ABD, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile mükemmel ilişkilerin devam etmesini bekliyor’’ dedi.
“Bush ve Rice’ın, Gül ve Erdoğan’ı yakından tanıdığını ve birlikte çalıştıklarını” kaydeden Burns, Cumhurbaşkanı Gül ve Başbakan Erdoğan için, ‘’Güvenilir isimler. Bize verdikleri sözleri tuttular. Daima ABD’nin iyi müttefikleri oldular. Bu ilişkileri geliştirmek için çok çalıştık’’ diye konuştu.
“Bölgede istikrar için şimdi karşılıklı ve ortak çıkarlara ilişkin yeni bir stratejik tartışma döneminin başlayacağını” belirten Burns, “Türkiye’nin Orta Doğu’da çok uzun bir tarihinin bulunduğunu, Tanzimat dönemiyle başlayan bir reform sürecinden geçtiğini” söyledi ve “Türkiye, Müslüman bir toplum içindeki en başarılı laik demokrasidir. Bunun Geniş Orta Doğu için de olumlu yankıları var” dedi.
YAVAŞ VE EMİN İLERLEME
“ABD’nin PKK’yı terörist bir örgüt olarak tanıma pozisyonunun, eski başkanlardan baba George Bush döneminden bu yana değişmediğini” vurgulayan Burns, “Türklerin teröre verdikleri kurbanlar için yas tuttuklarını” söyledi.
“ABD’nin, PKK ile savaşta Türkiye ve Irak’a yardım ettiğini” belirten Burns, “Yavaş olmakla birlikte emin bir ilerleme sağlıyoruz” dedi. “PKK’ya karşı atılacak somut adımlara ilişkin bir mekanizmanın oluşturulduğunu” kaydeden Burns, “Bundan 6 ay sonra Türk halkı, PKK’ya karşı somut adımlar atıldığını görmüş olacak mı?” sorusu üzerine de “Kesinlikle öyle umuyorum” diye konuştu.
“Umarım bizim iyi niyetimizi sorgulamıyorsunuz” diyen Burns, “PKK’nın başı Abdullah Öcalan’ın yakalanmasına ABD’nin yardım ettiğini” hatırlattı.
|