Müstakil Sanayici ve İş Adamları Derneği (MÜSİAD) Antalya Şubesi Başkanı İbrahim İşlek, büyüme hızı rakamlarının düştüğünü, bu sebeple Hükümetin, ekonomiye ivme kazandırması için harekete geçmesi ve acil tedbir alması gerektiğini belirtti.
İbrahim İşlek, yaptığı yazılı açıklamada, Türkiye’nin yılın ikinci çeyreğinde yüzde 3,9, altı ayda ise sadece yüzde 5,2 oranında büyüdüğüne işaret ederek, Tüketim harcamalarının yüzde 0,3 oranında gerilediği bu dönemde rakamların iş dünyasının yakınmalarını haklı çıkardığını kaydetti ve ‘’Ekonomik büyüme vites küçülttü. Acil önlem şart. Hükümetin ekonomiye ivme kazandırmak için harekete geçmesi gerekiyor’’ dedi.
MÜSİAD Şube Başkanı İşlek, 2002’de başlayan büyüme döneminin bugüne kadar aralıksız sürdürülmesinin sağlandığını, bu yılın ikinci çeyreğindeki büyüme hızının aynı zamanda son dört yılın en düşük büyüme oranı olduğunu kaydetti.
İşlek, büyüme istatistikleri incelendiğinde ekonominin geneli için şu ip uçlarının ortaya çıktığını bildirdi:
‘’Ekonomideki yavaşlama eğiliminin bir durgunluğa dönüşmesini inşaat sektöründeki ve ihracat faaliyetindeki canlılık önledi. Tüketim harcamaları ikinci çeyrekte yüzde -0,3 oranında azaldı. Yılın ilk yarısındaki artış oranı ise yüzde 0,8’de kaldı. Daralma oranı dayanıklı tüketim eşyasında yüzde -9,3’ü buldu. Bu oranlar iş dünyasından gelen yakınmaların haklı olduğunu gösterdi. Yatırımlar ikinci çeyrekte yüzde 10 oranında ve ilk çeyrekten daha yüksek bir düzeyde arttı. Ancak bu artışın bir nedeni genel seçim nedeniyle artan kamu yatırımları oldu. Kamu sektörünün maaş ve ücretlerindeki enflasyon sonrası reel artışın yüzde 1,3’te kalması büyümeden kaynaklanması gereken refah payının ücretlere yansıtılmadığını ortaya koydu.’’
2007’nin tamamına ilişkin değerlendirmesinde ilk yarı gerçekleşmeleri ve ikinci yarı tahminleri hesaba katıldığında yılın tamamında GSMH büyüme oranının yüzde 4,7 ile yüzde 5,2 arasında kalabileceğine işaret eden İbrahim İşlek, bu oranların hükümetin yüzde 5’lik hedefine yakın düzeyde bulunduğunu ancak, yüzde 5 dolayındaki bir oranın, 2001 krizinden sonra, son beş yılın en düşük büyüme hızı olacağını kaydetti. İşlek, açıklamasında şu görüşlere yer verdi:
‘’Ekonomide yavaşlama dönemi yaşanıyor. Genel seçimin öncesi ve sonrasındaki gelişmeler, siyasetin ön plana çıkmasına ve ekonominin kendi haline bırakılmasına yol açtı. Bu durum ekonomiyi bir durgunluk dönemine henüz sokmadı ama bir yavaşlama yaşandığı yönündeki belirtiler arttı. Yavaşlamanın diğer bir nedeni de 2001 yılının nisan ayından bu yana uygulanan ‘Güçlü Ekonomiye Geçiş Programı’nın miadının dolması oldu. Son kullanma tarihine iyice yaklaşan adı üzerinde bu geçiş programının yerine yenisi uygulamaya sokulmadıkça yavaşlamanın giderek bir durgunluğa dönüşmesi kaçınılmaz olacak.
Yeni hükümetin önümüzdeki bir ay içinde hazırlanıp Ekim ortasında TBMM’ye sunulması gereken 2008 yılı bütçesi ve programını fırsat bilerek ekonomiye yeni bir ivme kazandırması şart. 2008 yılı içinde ise mevcut programın yerine hazırlanacak orta vadeli yeni atılım programının da cari işlemler açığını azaltacak ve ekonominin teknolojik düzeyini yükseltecek yeni önlemler içermesi gerekiyor.’’
|