Namık Kemal Üniversitesi Ziraat Fakültesi Zootekni Bölüm Başkanı Prof. Dr. M. İhsan Soysal, ‘’Ekonomik değeri yüksek olan su, ticari bir mal olarak görülmemeli’’ dedi. Soysal, suyun insan hayatı için gerekli temel bir madde olduğunu ve herkesin suya ulaşmaya hakkı olduğunu söyledi.
Son günlerde kamuoyunda nehirlerin özelleştirileceğine dair açıklamalar yapıldığını hatırlatan Soysal, ‘’Anayasamızın 168.’nci maddesinde tabii servetler ve kaynaklar devletin hüküm ve tasarrufu altındadır. Bunların aranması ve işletilmesi hakkı devlete aittir’’ dedi.
Su kullanım planlamasının tabiî varlıkların su ihtiyacını da gözetmesi gerektiğini vurgulayan Soysal, suyun sanayide kullanımında kapalı su devre sistemlerinin geliştirilmesini, buna rağmen çıkacak atık sularında arıtımla geri kazanılması yolunda çalışmaların yapılması gerektiğini bildirdi. Ekonomik değeri yüksek olan suyun, ticari bir mal olarak görülmemesi gerektiğini anlatan Soysal, şunları kaydetti: ‘’Ekolojik sistemin bir parçası olan nehirler özelleştirilmemeli. Nehirlerin özelleştirilmesi Anayasa’ya da aykırıdır ve gerçekleştirilmesi mümkün değildir. Kuraklıkla mücadele için Anayasa’ya suların devletin gözetim ve yönetimi altında olduğu yönünde bir hüküm konulmasını ve acilen (Su Çerçeve Yasası) çıkartılması önem taşımaktadır.’’
Suların havzalar arasında (Mavi Tünel) gibi projelerle taşınması gerektiğini bildiren Soysal, ‘’Doğal bütünlük bozulmamalı su yerinde değerlendirilmelidir. Su havzalarımızın planlaması yapılarak su varlığına bağlı tarımsal ürün desenleri geliştirilmeli, tarım arazileri gelişmiş, su tasarrufu yapan sulama yöntemleriyle sulanmalı. Drenaj suları doğal arıtımla yeniden kazanılmalıdır. Kentlerde su kullanımında bütün tasarruf önlemleri alınmalı, şebeke su kayıpları engellenmeli, kentsel atık suların tamamı arıtılarak tarımsal su kullanımına geri dönüştürülmelidir’’diye konuştu.
|