Nokta Dergisine baskına dış tepkiler de gelmeye başladı. Uygulamadan derin kaygı duyduklarını bildiren Uluslararası Af Örgütü (UAÖ), Türkiye’yi ifade özgürlüğüyle ilgili altına imza attığı uluslararası taahhütlerine uymaya çağırdı.
Örgütten yapılan yazılı açıklamada, Türkiye yetkilileri, Türkiye’nin de taraf olduğu İnsan Haklarını ve Temel Özgürlükleri Korumaya Dair Avrupa Sözleşmesi’nde ve Uluslararası Medeni ve Siyasi Haklar Sözleşmesi’nde ifade edilen yükümlülükleri yerine getirmeye çağırdı. Bu düzenlemeler, uluslararası hukuk çerçevesinde yargı yetkisi kullanan herkesi ifade özgürlüğünü teminat altına almaya davet ediyor.
Baskını, gazetecilerin özgürce çalışmalarının engellenmesinin bir başka örneği olarak değerlendiren UAÖ, “Bu baskın, özellikle askeriye tarafından başlatıldığı için endişe uyandırmaktadır, zira Af Örgütü bunun yükselen askeri müdahalenin bir göstergesi ve muhalif sayılabilecek görüşleri meşru olarak açıklayanlara yönelik artan baskının bir göstergesi olarak değerlendirilebileceğinden korkmaktadır” dedi.
Örgüt, askeri savcının derginin ofislerindeki bilgisayarlarına el koyma yetkisi veren bir izin talep etmesine karşın Bakırköy Savcılığı’nın verdiği iznin, “dosya kopyalama” ile sınırlı olduğunu ancak Nokta personelinin belli bir süre için bilgisayarlara erişimlerinin kısıtlandığını da hatırlattı.
Nokta’nın yeni sayısı polis
baskınına ayrıldı
Uğradıkları polis baskınını NTV’ye aktaran dergi yayın yönetmeni Alper Görmüş, 19 Nisan’da yayımlanacak yeni sayının konusunu Nokta’ya yapılan polis operasyonuna ayırdıklarını açıkladı. Emniyet görevlilerinin en son dergiye ait sunucuyu (server) kopyaladıklarını ifade eden Görmüş, “ilginç bir gazetecilik deneyimi oldu” dediği operasyon günlerine yeni sayılarıyla cevap vereceklerini ifade etti.
Nokta dergisine baskını yaklaşık 150 gazeteci, aynı günün akşamı derginin Bakırköy’deki merkez binasının önünde toplanarak kınamıştı. Operasyon medyada geniş yer bulmuş ve tepki çekmişti.
|