Ulusal basın meslek kuruluşlarından sonra Avrupa Gazeteciler Federasyonu (EFJ) ve Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) de, Genelkurmay’ın gazetecileri sınıflandıran andıçını kınadı. EFJ, “Bütün basın kuruluşlarına eşit davranılmalı”; RSF, “Gazeteciler kara listelerle etkisizleştirilmemeli” dedi.
Ulusal basın örgütlerinden sonra uluslararası basın özgürlüğü kuruluşları da, Genelkurmay Halkla İlişkiler Şube Müdürlüğü’nce hazırlanan “Akredite Basın ve Yayın Organları Yeniden Değerlendirmesi” konulu Andıç’a tepki gösterdi. BİA Haber Merkezi’den Erol Önderoğlu’nun haberine göre Türkiye’deki akreditasyon sistemini eleştiren Avrupa Gazeteciler Federasyonu (EFJ), Genelkurmay Başkanlığı’ndan akreditasyon uygulamasına son vermesini isteyerek, “bütün basın kuruluşlarına eşit davranması” çağrısında bulundu.
Hem Genelkurmay Başkanlığı hem de Başbakanlık Basın Merkezi’nce yayımlandığı ifade edilen raporlara değinen uluslararası basın özgürlüğü örgütü Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) de, “Dile getirilen bu şikâyetlerle, söz konusu akreditasyon sistemi ve pratiğinin değiştirileceğini umuyoruz” diye görüş bildirdi.
EFJ: GAZETECİLERE BİLGİ
ENGELİ AHLÂKÎ DEĞİL
Genelkurmayı bu tarz sınıflandırmaları terk etmeye çağıran EFJ Genel Sekreteri Arne König, “Bilgiye ulaşılmasına izin verilmemesi ahlaki olmadığı gibi basın özgürlüğüne de bir darbedir” dedi. EFJ, kara listeye alınan gazetecilerin güvenliğinin ve Genelkurmay’ın bu gazetecilere gelecekteki davranışlarının nasıl olacağının endişe uyandırdığını kaydetti. Genelkurmayın tercih sisteminin sadece bağımsız medyanın askerî etkinlikleri izlemeleri konusunda endişe uyandırmadığını belirten König, kara listelerdeki gazetecilerin güvenliğinin ve askerlerce onlara nasıl davranılması gerektiğine ilişkin tespitlerin de endişe verici olduğunu bildirdi.
RSF: DEMOKRATİK İLKELERE TERS
Daha önce Genelkurmay ve Başbakanlık Andıçlarına tepki gösteren Türkiye Gazeteciler Cemiyeti’nden (TGC) Çağdaş Gazeteciler Derneği’ne (ÇGD), Türkiye Gazeteciler Sendikası’ndan (TGS) Basın Konseyi’nin açıklamalarına destek veren RSF, “kara listelerinin ve en temel ihtiyaçları olan haberden mahrum bırakarak gazetecileri etkisizleştirmelerinin önünü açan” bu tür yöntemlere başvurulmasını kınadı. Uygulamayı demokratik ilkelere ters bulan RSF, “Türkiye’de akreditasyon sistemi daima problemli oldu” şeklinde Türkiye’deki basın meslek örgütlerinin dile getirdikleri ortak tespite de açıklamasında yer verdi.
|