Adnan Menderes Üniversitesi (ADÜ) Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Öner Şavk, asistanlık süresini bitiren yeni uzmanların, eskiden olduğu gibi akademisyen olmayı akıllarına getirmediklerini söyledi.
Şavk, yaptığı açıklamada, günümüzde tıp fakültelerinin içinde bulunduğu sıkıntılardan en önemlisinin, sağlık hizmetlerinin sürdürülmesine yönelik eforun, tıp eğitiminin önüne geçmesi olduğunu belirtti. Bunun nedeninin ekonomik olduğunu ve öğretim üyelerinin geçinebilmek için özel muayenehaneler veya hastanelerde çalışmak zorunda kaldığını ifade eden Şavk, şöyle konuştu:
“Fakülte hastanelerindeki toplantılarda hekim yerine işletmeci kimliğine bürünülerek eğitimden çok hastanenin nasıl ayakta kalacağı tartışılıyor. Asistanlık süresini bitiren yeni uzman arkadaşlarımız, artık eskiden olduğu gibi akademisyen olmayı aklına getirmiyor. Bu dönem ülkemiz geleceği için önemli bir tehlike sinyali vermektedir. Hem eğiticilerin hem de eğitilenlerin giderek mesleksel motivasyonlarını kaybetmesi ve yeni teknolojik yatırımların yapılmasındaki artan güçlükler, tıp fakültelerimizi belki de birkaç yıl içinde bilgi ve hizmet üretemeyen atıl birer kurum haline getirecektir.’’
Şavk, bu durumun doğal sonucu olarak 20 sene sonra vatandaşların kendilerini muayene ya da tedavi ettirebilecekleri, günün şartlarına göre eğitilmiş, nitelikli, güvenilir hekim bulmakta zorlanacaklarını savundu.
|