Adalet Bakanı Cemil Çiçek, “Biz, geçmişimizde, kültürümüzde birbirimizin hukukuna saygı gösteren insanlarız. Böyle bir medeniyetten geliyoruz. Dâvâ ve ihtilâf sayılarının artması, sosyal dokumuzda tahribatın olduğunu gösteriyor” dedi.
Çiçek, Niğde Valisi Gündüz Beder’i ziyaretinde, gazetecilerin sorularını cevapladı. Bir gazetecinin, Niğde Adliyesi binasının ihtiyaca cevap veremez hale geldiğini, bu nedenle yeni bir bina için çalışma yapılıp yapılmadığını sorması üzerine Bakan Çiçek, sürekli yeni adliye binaları yaptıklarını, ancak önemli olanın dava sayısının azaltılması olduğunu belirtti. Dava sayısının artması nedeniyle sürekli yeni binalar yapılmasına rağmen adliye binalarının ihtiyaca cevap veremez hale geldiğini ifade eden Çiçek, şöyle konuştu:
‘’İnsanlarımız mümkün olduğu kadar az suç işlemeli. Yeni adliye binaları yapıyoruz ama bir bina tamamlanmadan yenisine ihtiyaç duyuluyor. Ülkede, dava sayısının ve ihtilâfların artması çok hayra alâmet değil. Biz, geçmişimizde, kültürümüzde birbirimizin hukukuna saygı gösteren insanlarız. Böyle bir medeniyetten geliyoruz. Dâvâ ve ihtilâf sayılarının artması, sosyal dokumuzda tahribatın olduğunu gösteriyor. Arzu edilir ki bir yerde hiç adliye olmasın. Keşke, bütün dünyaya desek ki (Bizim şu beldemizde köyümüzde hiçbir dâvâ ve ihtilâf yoktur. İnsanlar sorunlarını dostça kardeşçe oturup aralarında çözerler. Mahkemeye, adliyeye, hakime, savcıya ihtiyaçları olmaz).’’
Dâvâ sayısının artmasının toplumda bir takım sıkıntıları beraberinde getirdiğini belirten Çiçek, ‘’Hedeflememiz gereken, dâvâ sayısının azaltılmasıdır. Halbuki bizde mantar biter gibi dâvâ sayısı artıyor’’ dedi.
Ankara Adliyesi yapıldığında insanların (Böyle hangar gibi binaya ne ihtiyaç var, bu bina dolar mı?) diye eleştiri yaptıklarını, şimdi ise adliye binasının ihtiyaca cevap veremez hale geldiğini anlatan Çiçek, Sincan’da yeni bir adliye binası yapıldığını, hala ihtiyacın giderilmediğini ve yeni bir binaya daha ihtiyaç duyulduğunu belirtti.
|