Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Tunç Fışgın, ateşli çocuğu hastahaneye götürmeden önce tedbir almanın hayatî önem taşıdığını söyledi.
OMÜ Şehir Polikliniği’nde düzenlenen Hasta Eğitim Semineri’nde Doç. Dr. Tunç Fışgın, “Ateşli Çocuk” konulu sunum yaptı. Çocukların hastalıklarında en sık ateş şikâyetiyle sağlık kuruluşlarına başvurduklarını belirten Fışgın, ateşin basit bir üst solunum yolu enfeksiyonunun belirtisi olabileceği gibi hayatı tehdit edici menenjit ya da farklı hastalıkların bir bulgusu da olabileceğini kaydetti.
Ailelerin ateşli olan çocuklarını bir sağlık kuruluşuna götürünceye kadar bazı tedbirleri alması gerektiğini konusunda uyarılarda bulunan Fışgın, “Genel bir yaklaşımla koltuk altı 37.5 santigrat derece yüksek ateş olarak kabul edilir. Ateşli bir çocukta öncelikle yapmamız gereken çocuğun ateşini düşürmeye yardımcı olmak. Çocuğun üstünü soyalım. Bu uygulama ateşin düşürülmesinde ilâçlara yardımcı olur. Küçük çocuklarda ateşi düşürmek için etkili bir yöntemdir. Banyo yaptırılarak ateş düşürülebilir. Sıcaklık 27-30 santigrat derece olmalıdır. Başı da içine alacak şekilde 5-10 dakika duş yeterlidir. Buzlu su ya da soğuk su kullanılmaz. Banyo suyuna alkol, sirke ya da katkı maddeleri eklenmez. Ateş bir hastalık değil, bir hastalık belirtisidir. İlk önlemi aldıktan sonra ateşe neden olan hastalığı tanımlamak için mutlaka hekimle görüşmek gerekmektedir” diye konuştu.
|