Folklor araştırmacısı Hamit Çine , “Millet olarak zengin olan kültürel değerlerimize gereken önemi vermiyoruz. 1990 yıllarında çıkan pop müzik furyası müzik kültürümüzü alt üst etti” dedi.
Televizyon ekranlarında ve yöresel folklor ve halk oyunları yarışmalarında Eklemedir Kocakonak, Ormancı, Çökertme ve Kütahya’nın Pınarları türküleri ile zeybek oynayanları görünce kendisini gülmekten alamadığını belirten folklor araştırmacısı ve Türk Halk Müziği (THM) Sanatçısı Hamit Çine (81), devletin televizyonu TRT’de bile türkü okuyan sanatçıların türküleri aslına uygun okumadıklarını söyleyerek tepki gösterdi.
Ormancı, Çökertme, Kütahya’nın Pınarları ve Eklemedir Kocakonak türküleri ile zeybek oynayanları müzik ve kültür cahili olarak niteleyen folklor ve halk müziği araştırmacısı Hamit Çine, Anadolu’da kulaktan kulağa, nesilden nesile aktarılan türkülerin ana sütü kadar saf ve temiz olduğunu ifade etti. Türkülerin yöresel ağzını kimsenin bozmaya hakkı olmadığını belirten Çine, yetkililerin son yıllarda müzikte yaşanan kültür erozyunu ve kültürel yozlaşmaya bir an önce son vermesi gerektiğini ifade etti. Hamit Çine, “Eline mikrofon alan san’atçıyım diye 70 milyonun karşısında türkü okuyor. Okuduğu türkü bir milletin bin yıllık müzik kültür dokusunu mahvediyor. Televizyon ekranlarında türkü okuyanların çoğu bir müzik aletini çalması bilmeyen kişiler. Bir de bunlara san’atçı deniyor ya, o zaman işte ifrit oluyorum. Adam Ormancı ve Çökertme türküsü ile zeybek oynuyor; güler misin ağlar mısın. Bu kadar da cahillik olmaz ki kardeşim,” diye konuştu. 60 yıldır Anadolu’yu karış karış gezerek folklor ve halk müziği araştırmacılığı yaptığını, İstanbul, Ankara ve İzmir Radyosu’nda uzun yıllar çalıştığını ve Ege Üniversitesi Devlet Türk Müziği Konservatuarı’nda dersler verdiğini ifade eden Çine, dünyanın değişik yerlerinde yapılan müzik yarışmalarında Türkiye adına katılan yarışmacıların otantik müzik aletleri ve Anadolu’ya özgü eserlerle katılması gerektiğini savundu. Çine, 1984’te İngiltere’de yapılan 29 ülkenin otantik müzik yarışmasında Türkiye’nin Üç Telli Bağlama (cura) resitali ile dünya birincisi olduğunu söyledi. Araştırmalarını Teke yöresi folklor, halk oyunları ve müziği üzerine yoğunlaştırdığını bildiren Çine, cura çalmada Türkiye’de ve dünyada iki efsane ismin Burdurlu Faik İnce ile 3 yıl önce hayatını kaybeden Fethiyeli Ramazan Güngör olduğunu kaydetti.
Çine, “Millet olarak zengin olan kültürel değerlerimize gereken önemi vermiyoruz. 1990 yıllarında çıkan pop müzik furyası müzik kültürümüzü alt üst etti. Türkülerimiz Anadolu insanının öz malıdır ve herkes bulduğu yerde sahip çıkmalıdır. Müzikte yerelden evrenseli yakalamanın yolu da kendi değerlerimize sahip çıkmaktır” dedi.
|