UNIMA Türkiye Millî Merkezi Başkanı Mevlüt Özhan, “Gölge oyununun içi o kadar boşaltıldı ki, bir tek anaokulu öğrencileri izler oldu. Karagöz ve Hacivat gibi değerlerimizi içeriklerini kaybetmeden korumak zorundayız” dedi.
Uluslararası Kukla ve Gölge Oyunu Birliği (UNIMA) Türkiye Millî Merkezi, geleneksel gölge oyununu yaşatmak ve genç kuşaklara aktarmak amacıyla Hacivat ve Karagöz’ün klasik oyunlarının görüntülerini arşivledi.
Merkez, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın desteğiyle hayata geçirdiği proje kapsamında 12 klasik oyunu, 3 gölge oyunu ustasının yorumuyla 2 kopya olarak filme aktardı.
UNIMA Türkiye Millî Merkezi Başkanı Mevlüt Özhan, merkezin geleneksel gölge oyununu yaşatmak ve genç kuşaklara tanıtmak amacıyla projeler geliştirdiğini söyledi. Geleneksel san’atın en renkli ögelerinden olan Karagöz-Hacivat oyununun, çoğunlukla doğaçlama olarak sahnelendiğini kaydeden Özhan, ancak genç ustaların yetişmemesi sebebiyle klasik haline gelen oyunların giderek unutulmaya başladığına dikkati çekti.
Özhan, Karagöz oyununun yaşatılması için klasiklerin belgelenmesi gereğini duyduklarını belirterek, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın desteğiyle bu hayali gerçeğe dönüştürdüklerini söyledi.
Mevlüt Özhan, gölge oyunu ustaları Metin Özlen, Orhan Kurt ve Tacettin Diker’in sahnelediği 13 klasik oyunun filme alınarak ölümsüzleştirildiğini kaydetti. Maddî imkânsızlık nedeniyle filmlerin 2 kopya olarak hazırlandığını ifade eden Özhan, bir kopyanın UNIMA Türkiye Millî Merkezi’nde kalacağını diğerini ise Kültür ve Turizm Bakanlığı arşivlerine göndereceklerini bildirdi.
Özhan, proje kapsamında “Mal Çıkarma”, “Ferhat İle Şirin”, “Karagözün Ağalığı”, “Balık”, “Mandıra Sefası”, “Karagözün Bekçiliği”, Karagözün Pehlivanlığı”, “Salıncak”, “Hain Kahya”, “Kayık”, “Sahte Esirci”,
“Kanlı Kavak”, “Ters Evlenme”, “Cinli Yazıcı” ve “Kanlı Nigar” adlı eserlerin filme alındığını söyledi.
Gölge oyununun CD ve DVD halinde piyasada satışını yapabilmeyi de arzu ettiklerini ifade eden Özhan, “Maddî destek bulursak bu filmleri çoğaltarak satışa sunmak istiyoruz. Çocuklara ve yetişkinlere yönelik versiyonlar hazırlanabilir. Güncel oyunlar sahnelenebilir. Bu yolla geleneksel sanatımızın yeniden keşfedileceğine ve sahip çıkılacağına inanıyoruz” dedi.
Bayrağı genç nesiller devralmalı
Özhan, geleneksel gölge oyunlarını bilen ve uygulayan ustaların artık çok yaşlandıklarını, bayrağı genç kuşaklara devretmek istediklerini belirterek, bunun için üniversitelerin san’at eğitimi veren fakültelerinde bölümler açılmasını istediklerini söyledi. Usta-çırak ilişkisiyle yetişen gençlerin tüm çabalarına karşın, gölge oyununun akademik eğitim ortamına taşınması gerektiğini vurgulayan Özhan, bunun Karagöz ve Hacivat’ı geleceğe aktaracak yol olduğunu söyledi.
Özhan, yeterli eğitimi almamış kişilerin uygun olmayan ortamlarda gösteri yapmalarını da eleştirerek, “Gölge oyununun içi o kadar boşaltıldı ki, bir tek anaokulu öğrencileri izler oldu. Karagöz ve Hacivat gibi değerlerimizi içeriklerini kaybetmeden korumak zorundayız” diye konuştu.
|