Tarama sürecinin ardından müzakere sürecine geçilen AB’ye uyum amacıyla çıkarılacak mevzuatın ekonomik, sosyal ve çevresel etkileri, artık öncelikle sektör firmalarına sorulacak.
Edinilen bilgiye göre, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, müzakere sürecine hazırlık amacıyla, AB mevzuatına uyumun ekonomik, sosyal ve çevresel etkileri konusunda, ilgili sektörlerin görüşünü almak üzere anket uygulaması başlattı. Bakanlık, söz konusu mevzuat uyumu halinde sektörde beklenen gelişmelere ilişkin hazırladığı 35 sorudan oluşan 8 sayfalık anketi, ilgili firmalara ulaştırarak, 12 Ocak’a kadar cevaplamalarını istedi. Ankette, firmaların, söz konusu düzenlemenin rekabetçilik, iç ve dış pazar, ticaret ve yatırım hareketleri, serbest piyasa düzeni, üretim, üretim maliyetleri, istihdam, ithalat ve ihracat, Ar-Ge faaliyetleri üzerine olabilecek muhtemel etkileri hakkındaki görüşleri soruluyor. Firmalardan, AB düzenlemelerine uyumun hava ve su kalitesi ile kaynakları, toprak kalitesi ve yer altı kaynakları, iklim üzerine olabilecek muhtemel etkileri hakkında da görüş isteniyor. Ayrıca, sosyal etkiler bölümünde de “AB’ye uyum amacıyla yapılacak düzenlemenin iş kalitesine ilişkin haklar ve standartlar üzerine olabilecek etkileri’’ soruluyor. AB ile tarama sürecinin tamamlandığını ve müzakere sürecine geçileceğini hatırlatan yetkililer, müzakerelere başlamadan önce, AB’nin, uyum amacıyla yapılacak düzenlemelerin sektörlere olası ekonomik, sosyal ve çevresel etkilerinin değerlendirilmesi amacıyla, ‘’etki değerlendirme raporları’’ istediğini, bu amaçla ilk uygulamanın da Tarım ve Köyişleri Bakanlığı tarafından başlatıldığını söylediler.
Söz konusu etki değerlendirme uygulamasının, bu yıl, bütün sektörlerde ve bütün mevzuat uyumu çalışması öncesi, zorunlu olarak yapılması bekleniyor. Bakanlık tarafından firmalara ulaştırılan anketin ön yazısında, ulusal mevzuatın AB mevzuatı ile uyumlaştırılması çalışmalarında, ulusal sektörün yeni düzenlemelerden olumlu veya olumsuz bir şekilde etkilenmesinin muhtemel olduğuna dikkat çekildi.
|