Uzmanlar, Antep fıstığı ve kayısının vücudun protein ve vitamin ihtiyacını karşıladığını, kalp sağlığı açısından da ilâç vazifesi gördüğünü açıkladı.
Yapılan araştırmalara göre Antep fıstığı ve kayısının protein ve vitamin açısından besin deposu olduğu bildirildi. Uzmanlar, 100 gram Antep fıstığının vücudun günlük protein, vitamin ve fosfor ihtiyacının yüzde 35’ini karşıladığını belirtti. Antep fıstığının protein yönünden 2 kat, fosfor yönünden 4 kat sığır etinden daha üstün olduğunu açıklayan uzmanlar, “Antep fıstığı şeker hastalığında kullanılabilir. İnce bağırsakta glikoz emilimini azaltır ve kan şekerinin yükselmesini önler. Kalp için Antep fıstığı kalp sağlığını korumada da önemli bir ilâç vazifesi görür. Akciğer için iyi bir iltihap temizleyicidir. Göğsü yumuşatarak ağrılarını hafifletir, öksürüğün geçmesine yardımcı olur” dedi.
Vitamin deposu kayısı
Kayısının A vitamini yönünden çok zengin bir meyve olduğu belirtildi. Kayısı A, B, C vitaminleri, protein, bol miktarda şeker ve madeni tuzlar ihtiva eden bir meyvedir. Cildi, mikrop ve mantarlardan korur, güzelleştirir. Gözlere parlaklık verir. Bağırsak tembelliğini giderir. Kalp kaslarını kuvvetlendirir. Safra bezlerini temizler, böbrekleri çalıştırır. Sinirleri güçlendirir. Aç karnına yenildiğinde kabızlığa iyi gelir.
Açlık sıkıntısı çekenlerin yanlarında mutlaka kayısı bulundurmaları gerektiğini ifade eden uzmanlar, açlıktan kan şekeri düştüğü zaman kayısı yenildiği takdirde kan değerinin dengeye geleceğini açıkladı.
|