Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı Temsilciliğinin (UNDP) yaptığı ankete göre muhtemel bir genel seçimde oy verme tercihi olarak laiklik ve Atatürkçülüğü öne çıkaranların oranı sadece yüzde 2. Konsensus Araştırma ve Danışmanlık şirketine yaptırılan “Türkiye’de Siyaset ve Kadın Kamuoyu Araştırması”nda, seçmenlerin öncelikleri yoksulluğun (yüzde 32.6), işsizliğin (yüzde 17.4), eğitim sorunlarının çözülmesi (yüzde 15.4) ve terörün önlenmesi (yüzde 7.8) olarak sıralanıyor.
Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı Temsilciliği’nin (UNDP) yaptığı ankete göre muhtemel bir genel seçimde oy verme tercihleri arasında “Laiklik ve Atatürkçü” görüşünü önemseyenlerin oranı sadece yüzde 2 olarak ortaya çıktı. Ankete göre bugün yapılacak seçimde dört parti barajı aşıyor.
UNDP’nin Konsensus Araştırma ve Danışmanlık şirketine yaptırdığı “Türkiye’de Siyaset ve Kadın Kamuoyu Araştırması” ilginç sonuçları ortaya çıkardı.
PARTİLERDEN BEKLENENLER
Temmuz-Ağustos 2006 döneminde, 26 ilde 18 yaş ve üstü bin kişi ile yüzyüze yapılan ankete göre siyasi partilerden en önemli beklentiler arasında ilk üç sırayı yoksulluk, işsizlik ve eğitim sorunlarının çözümlenmesi yer aldı.
Yoksulluğun azaltılmasını isteyenler yüzde 32.6, işsizlik sorunun çözümünü isteyenler yüzde 17.4, eğitim sorunlarının çözümünü isteyenler yüzde 15.4, ekonomik sorunların çözümünü isteyenler yüzde 8.4 ve terörün önlenmesini isteyenlerin oranı yüzde 7.8 olarak belirlendi.
Muhtemel bir seçimde hangi partiye oy verileceği şeklindeki soruya verilen cevaplarda barajı dört parti aşıyor. Ankete göre AKP yüzde 34, CHP yüzde 19, DYP yüzde 11 ve MHP yüzde 10 oy oranıyla Meclise giriyor.
AŞIRILIK İSTENMİYOR
Partilerin siyasi yelpazede konumlandırılmasıyla ilgili sorulara göre DTP en solda MHP ise en sağda yer alan partiler olarak görülüyor.
Araştırmaya katılanların yüzde 40’ı politik yelpaze içerisinde kendisini sağda tanımlarken, yüzde 25’i solda, yüzde 25’i merkezde tanımlıyor.
Kendini aşırı solda tanımlayanların oranı yüzde 2.5, aşırı sağda tanımlayanların yüzde 4.4, kendini solda tanımlayanların oranı yüzde 15.5, kendini sağda tanımlayanların oranı yüzde 23.1, kendini merkez solda tanımlayanların oranı yüzde 6.6, kendini merkez sağda tanımlayanların oranı ise yüzde 12.7, kendini merkezde tanımlayanların oranı da yüzde 25 olarak gerçekleşti. Bu sonuca göre Türkiye’de vatandaşların aşırlığa prim vermediği sonucu ortaya çıktı.
OY VERME SEBEBİ
Oy verme tercihleri arasında gösterilen nedenler de Türkiye’de halkın görüşü ile kamuoyunda gösterilmek istenen görüş arasında fark olduğu ortaya çıktı.
Muhtemel bir genel seçimde oy verme tercihlerinin belirlendiği soruda siyasi görüşüne uyduğu için oy verenlerin oranı yüzde 19, partinin başarılı çalışmalarına oy verenlerin oranı yüzde 19, dürüst bir parti olmasına oy verenlerin oranı ise yüzde 10 olarak ortaya çıktı. Partinin “Laik-Atatürkçü” olduğu için oy verdiğini söyleyenlerin oranı ise sadece yüzde 2 olarak gerçekleşti. Bu sonuç Türkiye’nin sürekli “Laiklik ve Atatürkçülük” söylemleriyle gerginleştirilmesine vatandaşların itibar etmediğini ortaya koydu.
|