Samsun Gençlik Merkezi tarafından hazırlanan ve AB Gençlik Programları Merkezi tarafından kabul edilen ‘’Ortak Tarih Ortak Miras’’ projesi kapsamında Osmanlı İmparatorluğu’nun izlerini taşıyan Polonya, Yunanistan ve Romanya’dan Samsun’a gelen 14 üniversite öğrencisi, ebru san’atından Türk musikisine kadar Osmanlı sanat ve kültürünü uygulayarak öğreniyorlar.
Samsun’dan üniversiteli gençlerin de yer aldığı proje kapsamında 24 kişilik genç grup için çeşitli faaliyetler düzenlenirken, gençler hem Osmanlı tarih, kültür ve san’atını yakından öğreniyor, hem de kültürler arası kaynaşma sağlıyorlar.
Yöresel kıyafetlerle halk oyunları hakkında da bilgi alan gençlere ‘’Hacivat ve Karagöz Neden Öldürüldü’’ filmi de izlettirilerek Hacivat ve Karagöz hakkında bilgi de verildi. ‘’Osmanlıyı Tanımak’’ isimli belgesel filminin ardından Osmanlı mutfağı ve Osmanlı müziği hakkında da bilgi alan gençler bir sonraki çalışmada ise kendi ülkelerindeki Osmanlı izleri hakkında hazırladıkları çalışmaları arkadaşlarına sundular.
Proje Koordinatörü Yener Özamaç, yaptığı açıklamada, Osmanlı medeniyetinin katılımcı gençlerin ortak mirasları olduğunu ifade ederek, ‘’Bizim amacımız bu ortak miras çerçevesinde farklı kültürlerden gençleri kaynaştırmak ve bazı ön yargıları yıkmaktı’’ dedi. Program kapsamında 17 Kasım Cuma ve 19 Kasım Pazar akşamları Atatürk Kültür Merkezi’nde çeşitli üniversitelerden akademisyenlerin katılacağı “Osmanlı’’ konulu bir sempozyum düzenlenecek, Klasik Türk Müziği konseri, Halk Oyunları ve Mehteran takımlarının gösterileri sunulacak. AB Gençlik Programları Merkezi tarafından kabul edilen ‘’Ortak Tarih Ortak Miras’’ projesinin bedelinin ise 18 bin 500 YTL olduğu bildirildi.
|