TBMM İnsan Hakları İnceleme Komisyonu Başkanı Mehmet Elkatmış, maalesef insan hakları kurullarının varlığı toplum tarafından yeterince bilinmiyor. İnsanlarda, (kimi kime şikayet edeceğiz) düşüncesi var’’ dedi.
Elkatmış, beraberinde komisyon üyesi AKP Şanlıurfa milletvekili Atilla Maraş’la, Şanlıurfa Valiliğinde, İl İnsan Hakları Komisyonu üyeleri ve bazı sivil toplum kuruluşlarının temsilcileriyle toplantı yaptı. Toplantı öncesinde gazetecilerin sorularını cevaplayan Elkatmış, insan hakları kurullarının varlığının toplum tarafından yeterince bilinmediğini bildirdi. Kurulların yeni olmasının, dezavantaj olduğunu ifade eden Elkatmış, yaptıkları incelmelerde, birçok ilde insan hakları kurullarının tam anlamıyla çalışmadığını belirlediklerini söyledi. Vatandaşların bu kurulları yeterince bilmediğini, dolayısıyla sorunu olan bir vatandaşın kurula şikâyette bulunmadığını ifade eden Elkatmış, ‘’Maalesef insan hakları kurullarının varlığı toplum tarafından yeterince bilinmiyor. İnsanlarda, kimi kime şikâyet edeceğiz düşüncesi var. Eğer yaklaşım buysa feci bir durum. Vatandaşın şikayeti olmasa bile kurullar zaman zaman bir araya gelmeli. Bu kurullar yalnızca şikâyet geldiğinde toplanmaları için değil, neler yapabileceklerini görüşmek için de kuruldu. Konferanslar, seminerler yapılmalı ve kurulun varlığı hissettirilmeli’’ diye konuştu.
Elkatmış, Türkiye’de son yıllarda insan hakları ihlâllerini önlemeye yönelik çok büyük gelişmeler olduğunu söyledi. Uluslar arası alanda artık Türkiye’de işkence veya kötü muameleden bahsedilmediğine işaret eden Elkatmış, bu alanda radikal değişiklikler yapıldığını ifade etti. Türkiye’nin son yıllarda işkence ve kötü muamele konusunda epey mesafe aldığını kaydeden Elkatmış, “Bunun tamamen ortadan kalktığını söyleyemiyoruz. Dünyanın her yerinde bu tür vak’alara rastlanıyor. Ancak bu alanda yapılan reformlar, devrim niteliğindedir. Şimdi 8 reform paketi daha TBMM gündeminde. Yeni yasama döneminde bunların yasalaşacağını düşünüyorum” dedi.
|